Gaat het alweer knagen, dat voornemen om meer ‘de straat op te gaan’, nu je aan het relaxen bent op je vakantie of thuis geniet van de zon. Nu je even rust hebt van de vergaderingen, weer lucht in het hoofd krijgt, en zin om naar buiten te gaan. Ik deed het altijd wel, hoor, me voornemen om eindelijk minder binnen te lezen en méér de straat op te gaan.

 

Lukte dat? Och…

 

Toch is het nu wel de ideale tijd om het te doen! Het is dé tijd om ideeën te verzamelen voor jouw inbreng in de voorjaarsnota die in juni op de agenda staat. En laten we eerlijk wezen: hoe gemakkelijk spreek je mensen niet aan als de zon schijnt? De bakker en de slager, de kassamevrouw, de trainer van de voetbalclub van je zoon of dochter, de buurman…allemaal zijn ze vrolijk door de zon. Een spontaan praatje is dan snel gestart.

 

Vergeet de formele participatie-bijeenkomsten!

 

Immers, als raadslid sta je al midden in de samenleving. Je leeft er namelijk je leven. Je doet er je boodschappen, je brengt er je kind naar school, je gaat er naar de sportvereniging, je moeder zit op een koor en je zoon loopt wekelijks kranten ... verzin het maar. Dit levert heel veel korte contacten op, en meer dan dat: een groot netwerk.

 

Ik laat je zien hoe je met een klein beetje voorbereiding de beste informatie uit de samenleving haalt, gewoon onderweg in het leven zelf.

 

(Neem even de tijd om dit goed te lezen, want dat gaat je tot aan de zomer helpen.)

 

Ga eerst na welke onderwerpen er het komend jaar op de politieke agenda staan, en check op diezelfde punten je verkiezingsprogramma. Bepaal wat je wilt weten van ‘de straat’. Schrijf de volgende vragen op een visitekaartje:

 

* wat mis je in …. ? (je school, je vereniging, je buurtgebouw, je club, de gemeente …)

* waar loop je letterlijk tegen aan op straat? (gedurende je krantenwijk, op je fietsweg naar school …)

* wat mis je in de openbare ruimte? (rond je werkplek, op school, in de winkelstraat …)

* wat zou je, met jouw ervaring, verbeteren in de communicatie? (rondom het keukentafelgesprek, bij de gemeentelijke ontvangstbalie …).

 

Vul het aan met wat je zelf nog kunt bedenken. En stop dit in je portemonnee. Vraag dus naar wat iemand mist, of wat er volgens iemand verbeterd kan worden. Dat opent het gesprek op een uitnodigende manier. Vraag door als het kan. En vergeet niet te besluiten met een bedankje. Noteer de antwoorden en gebruik ze als voorbeelden in de volle breedte van het politiek debat.

 

Het zal je helpen het gesprek te voeren met inwoners, op de momenten dat je de betreffende mensen in je leven aantreft. Zij zijn blij met de belangstelling, en jij met de antwoorden. Echte participatie, en ook nog eens heerlijke buitenpraat.