Referenties

Linda Moolenaar, griffier gemeente Ouder Amstel,

Trudy heeft onze (commissie)voorzitters getraind in het nog beter voorzitten van een vergadering. De aanpak van het eerst observeren, vervolgens laagje voor laagje een onderdeel van een vergadering benoemen en door tijdens de bijeenkomst ook de voorzitters te stimuleren na te denken (door kleine speldenprikjes uit te delen), heeft een prachtige hand-out opgeleverd. Een hand-out waar onze voorzitters echt mee aan de slag zijn gegaan. Een product waar zij achter staan en op terug kunnen vallen. Het enthousiasme van Trudy heeft hier enorm toe aan bijgedragen.

Linda is griffier en ondersteunt de (commissie)voorzitters bij de vergaderingen van de gemeenteraad. In die hoedanigheid was zij opdrachtgever en woonde alle bijeenkomsten bij. december - oktober 2023


Daphne Lie, boekhouden voor ZZP'er en Moneybird expert,

Een klein jaartje zijn we met een aantal collega's als Mastermind aan het samenwerken. Doordat we erg oplossingsgericht zijn, hadden we de neiging om snel naar een oplossing te werken en misten we een stukje diepgang. Trudy heeft ons de training Intervisie gegeven. Intervisie is een praktische en fijne manier om met vakgenoten te sparren, zelf te ontwikkelen en elkaar te helpen. Trudy legt duidelijk uit en daarnaast was het ook een praktische training. We zijn direct aan de slag gegaan met een case en hebben van Trudy feedback daarop gekregen. Een goede manier om de methode voor intervisie te leren. Tegenwoordig is het ook fijn als intervisie online kan plaatsvinden. Heel fijn dat Trudy ook mee wil kijken en ons dan wil voorzien van feedback bij een online sessie.

Daphne volgde met haar collega's een training Intervisie
oktober 2021


Christina Stradmeijer, raadslid D66 Tynaarlo

Na het volgen van de training “van regie naar resultaat” voel ik me een stuk zekerder. Ik weet nu hoe ik van een idee een concreet voorstel kan maken, en ik kan een strategie bedenken, om dit idee vervolgens door de raad te krijgen. Verder heb ik handvaten gekregen om mijn tijd beter in te delen, zodat ik effectiever kan zijn. Ik vond het verder nuttig om te horen waar andere politici (ongeacht partijpolitieke kleur) mee worstelden.

Christina volgde de training Vanuit Regie Naar Resultaat
april - oktober 2023


Marja Nell, commissielid GL Voorschoten

Het volgen van de training van Regie naar Resultaat heeft me meer inzicht gegeven in de lokale gemeente politiek, zodat ik al commissielid van de gemeente Voorschoten meer tools heb gekregen om me te kunnen inzetten. Trudy geeft je duidelijke tips om dingen aan te pakken en je leert ook van de andere deelnemers.

Marja volgde de training Vanuit Regie Naar Resultaat april - oktober 2023


Véronique Frinking, fractievoorzitter CDA Zoetermeer

Met onze fractie hebben we een hele goede en prettige training op maat gedaan met De Politieke School. Trudy begreep heel goed onze vraag en bood ons een zeer passend programma aan. Door de vooraf gestuurde werkbladen kwamen we snel en goed tot de kern van onze vraag en de werkbladen die we daarna kregen helpen ons nog steeds om bij onze kernvraag te blijven en er stappen in te zetten. Trudy snapt door ervaring het hele politieke spectrum waardoor haar adviezen en feedback goed aankomen. Daarnaast is ze een hele prettige persoon, waarmee makkelijk contact is te leggen. Als fractie waren en zijn we nog steeds geïnspireerd door haar training. Kortom een training door De Politieke School is zeker een aanrader.

De fractie van het CDA in Zoetermeer volgde een teamtraining in het politieke spel met als thema POSITIONEREN 
juni 2023


Harmen Rebel, politiek actief in Zweden

Twee jaar terug heb ik deelgenomen aan de politiek zonder spelletjes workshop. Op dat moment was het moeilijk voor mij om op een structurele manier bij te dragen aan de politieke besluitvorming. Door tips vanuit de workshop kon ik aan de slag met het bouwen van vertrouwen. Nu na de laatste verkiezingen (in Zweden dus :) ) heeft het vruchten afgeworpen. Binnen de partij is een geheel nieuwe structuur gekomen voor het proces van standpunten innemen. Deze structuur sluit aan op de ook vernieuwde manier van samenwerken met de coalitie. Kortom, de randvoorwaarden zijn er nu voor een brede discussie, voordat een standpunt is ingenomen. De tips uit deze workshop zijn een goede start geweest hiervoor. Bedankt!

Harmen volgde de workshop Politiek Zonder Spelletjes 
februari 2021


Susan van Erp, Fractievoorzitter GL Houten

Onze fractie bestaat grotendeels uit 'groentjes', die deze periode voor het eerst raadslid zijn. Vol enthousiasme en idealisme maar wel met behoefte aan houvast; hoe gaan we onze mooie plannen realiseren? En, hoe zorgen we ervoor dat we in de waan van de dag vasthouden aan een heldere en herkenbare boodschap. Trudy begreep precies wat we nodig hadden. In drie avonden werkten we toe naar een krachtige boodschap en onderweg kregen we allerlei tips en inzichten over hoe we als fractie focus kunnen brengen en niet alleen onze doelen kunnen bereiken maar ook hoe we dit naar buiten toe kunnen laten zien. Deze training was inmiddels een half jaar geleden maar werkt nog steeds door. We benaderen uitdagingen met meer focus, en nemen die focus mee in onze communicatie binnen en buiten de raadszaal. Dankjewel Trudy!

De fractie van GL volgde een teamtraining in het politieke spel met als thema PROFILEREN 
juni 2023


Kees Langeveld, Fractievoorzitter CDA Hillegom

Ik denk dat het succes van de kreet ‘geen formulieren maar mensen’ wel bewijst dat ik iets opgepikt heb van de cursus. Morgen behandeling van de programmabegroting in Hillegom. Onze motie voor een duurzaamheidsregeling (isolatiemaatregelen) kan nu al op een meerderheid rekenen. Tot slot: toeschouwers van de algemene beschouwingen vonden mijn betoog ‘ijzersterk, met die drie duidelijke punten’.

Kees was deelnemer van De Politieke Kaderschool 
September-Oktober 2022Lammert Westra, Fractievoorzitter CDA Gemeente Alphen-Chaam

Binnen één jaar van politiek niet actief (wel geïnteresseerd)via lijsttrekker naar fractievoorzitter vroeg om ondersteuning. Deze heb ik van Trudy gekregen. Naast handvatten voor het houden van een betoog en het opstellen van reacties op collegevoorstellen was vooral het stellen van prioriteiten en je daaraan houden (focus) een belangrijke les die ik van Trudy mocht ontvangen. Dit betaalde zich al meteen uit tijdens mijn eerste Algemene Beschouwingen. We werden gehoord, gezien en geciteerd in de krant! En kregen de complimenten. Ook via de Politieke Kaderschool krijg je mee hoe het binnen andere gemeenteraden gaat en krijg je meer zelfvertrouwen om jouw (politieke) verhaal te houden.

Lammert was deelnemer van De Politieke Kaderschool September-Oktober 2022


Marcella van der Heijde-Keijzer, Burgerraadslid voor het CDA in de gemeente Ridderkerk

De training Van Regie Naar Resultaat bij De Politieke School heeft mij als kandidaat raadslid en nu burgerlid in Ridderkerk een enorme zet in de juiste richting gegeven. Wat is mijn eigen politieke agenda, wat is mijn doel en hoe kan ik dat scherp voor het voetlicht brengen zowel binnen maar vooral ook buiten de raadszaal?
Zoals de titel al zegt; door je eigen regie scherp te houden, af te kaderen en je vooral niet gek te laten maken in de politieke arena. Zo kom je doelbewust tot resultaat. Iets wat ik tijdens de training al direct kon inzetten, focus bracht naar de gemeenteraadsverkiezingen en mijn eigen politieke profiel.

Marcella van der Heijde

Marcella was deelnemer training Vanuit Regie Naar Resultaat
December 2021- mei 2022


Anoniem, Lijsttrekker en fractievoorzitter lokale afdeling ChristenUnie

Als volslagen nieuweling en enigszins sceptisch ben ik de politiek ingerold. Niet helemaal uit vrije wil, wel vrije keuze, maar het het gat op te vullen. Ik ben een ondernemer (man) van 66 jaar, die bijna 40 jaar een eigen onderneming runt. Om beslagen ten ijs te komen, heb ik me ingeschreven voor de Politieke school. In principe ben ik al mijn hele leven leergierig en zo ook vond ik het nodig om me te bekwamen in iets wat ik nog helemaal nog niet kende. En dat alles net een paar maanden voor de gemeenteraadverkiezingen. En oh, oh wat heb ik er veel van geleerd en kan ik nu al aardig meedoen. Iets wat ik zonder niet had gekund. Eigenlijk zou ik die nu voor een tweede keer nog eens moeten doen, omdat je voortbouwt op je eigen kennisniveau. Ik vind het een echte aanrader!

Deelnemer aan de training Vanuit Regie Naar Resultaat 
December 2021-Mei 2022


Anne-Marie Vreman, Senior jurist Stedelijke Ontwikkeling

Geweldig veel geleerd tijdens deze training vanuit Regie naar Resultaat. Vooral het samenspel met de andere deelnemers was inspirerend, net als de trainer zélf! De wijze van feedback geven en ontvangen was respectvol over en weer en mijns inziens de mede daardoor ontstane intieme sfeer zeer waardevol voor de opgedane inzichten. Enorm leuk om op deze wijze je politieke ambities verder te ontwikkelen! Dank je wel Trudy en deelnemers!
Anne-Marie Vreman

Anne-Marie was deelnemer aan de training Vanuit Regie Naar Resultaat
December 2021 - Mei 2022


Claudia Selders -Kroezen, Raadslid CDA in de gemeente Medemblik

Wat ik wilde bereiken? Mijn doel voor de komende raadsperiode scherp stellen en zelf de regie in handen krijgen. 
Trudy helpt je stap voor stap naar resultaat door elke (digitale) trainingsochtend te starten met een persoonlijke pitch en enorm veel (ervarings)informatie te delen. Door de goede gesprekken met de andere deelnemers gingen we als vanzelf 'de praktijk in' en hielpen we elkaar ook verder. 
Van Regie Naar Resultaat is allround! De een op een gespreksmomenten tussendoor geven extra verdieping. Ook met de (zelf aangevulde) werkbladen ben ik blij; het is een compleet naslagwerk vol met tips en reminders. 

Resultaat bereikt: mijn doel is scherp!
Claudia Selders Kroezen

Claudia was deelnemer aan de training Vanuit Regie Naar Resultaat
December 2021 - Mei 2022


Jeanette Kuipers-van Nugteren, Raadslid CDA in de gemeente Hoeksche Waard

Goede training en ondersteuning in de campagnetijd en voor het raadswerk. Het programma was goed interactief en het contact met de andere cursisten heel prettig. Ook was er altijd voor iedereen voldoende gelegenheid om te presenteren, zodat wij niet alleen veel hebben geleerd van onze trainer maar ook van elkaar.

Jeanette Kuipers - van Nugteren

Jeanette was deelnemer aan de training Vanuit Regie Naar Resultaat.
December 2021 - Mei 2022


Samen Voor Kaag en Braassem, fractieteam

Met veel elan en vol energie bereiden we ons als Samen voor Kaag & Braassem voor op de verkiezingen en de komende raadsperiode. Op zaterdag 22 januari hadden we een intensieve scholing met elkaar onder leiding van Trudy Veninga. We hielden allemaal een pitch, formuleerden met elkaar politieke doelen, blijven bij de kernbegrippen groen-blauw, lokaal en samen, hadden een heerlijke lunch, opnieuw een pitch en overlegden over stakeholders en (toekomstige) SvKB vrienden.

https://www.samenvoorkaagenbraassem.nl/nieuws/op-weg-met-elkaar-in-het-politieke-speelveld/

De fractie van Samen Voor Kaag en Braassem volgt de training Vanuit Regie Naar Resultaat voor teams
November 2021 - Maart 2022


Bastienne Prins, Lijsttrekker en fractievoorzitter CDA Waddinxveen

Vlak na de verkiezingen in maart j.l. hadden wij (nieuwe fractie CDA Waddinxveen) een teambuildingtraining van Trudy Veninga van De Politieke School. Diverse thema's passeerden de revue: welke concrete doelen voor de komende periode?; hoe ziet een fractieagenda eruit; welke rol heb jij persoonlijk (ben je meer een bestuurder of een volksvertegenwoordiger?)? en in het kort het gedachtengoed CDA. 
Onder de bezielende leiding van Trudy leerden we werkenderwijs elkaar en ons zelf beter kennen. Bedankt Trudy! Het was een goede en inspirerende start voor de komende vier jaar! En ..... begin 2023 gaan we met Trudy kijken wat we er het eerste jaar van gebakken hebben.
Bastienne Prins

April 2022


Anoniem, Lijsttrekker

Ik wil je onwijs bedanken voor jouw helpende hand tijdens mijn campagne. Er is veel op mij afgekomen. Maar ik heb er onwijs veel van geleerd, op persoonlijk vlak heb ik heel veel stappen gemaakt, een verrijking voor het leven! Jij hebt ook aan mijn ontwikkeling bijgedragen. Mijn eerste stap, de speech tijdens AVL, heeft mij meteen een krachtige positie gegeven in het team. Doordat dit stond als een huis, ging de rest meer vanzelf. Op voorhand maakte ik mij voor veel zorgen om het debat, maar doordat ik in zo'n positieve flow zat, is dit heel goed gegaan! Ik heb mij goed kunnen voorbereiden, en ook veel complimenten gekregen! Ik kijk heel goed terug op onze samenwerking.

Deze lijsttrekker volgde het individueel trainingstraject voor lijsttrekkers.
Maart 2022 


VVD fractie Culemborg,

In de voorbereiding op een nieuwe raadsperiode en een nieuw te vormen fractie heeft de VVD Culemborg De Politieke School gevraagd ons op basis van de verkiezingsspeerpunten hierop voor te bereiden. 

Waarbij het vooral gaat om: 
• teamvorming: eensgezind samenwerken 
• gemeenschappelijke speerpunten: concreet (beargumenteerd) en onderscheidend 
• voorbereiding op formatie: coalitie/oppositie 
• politiek resultaat boeken: hoe politiek werkt 

In een dag vullende setting werden onze speerpunten door De Politiek School als een spiegel tegen ons aangehouden en vanuit de verschillende politieke perspectieven beschouwd. Prettig en open geleide gesprekken leiden aan he eind van de dag tot de conclusie dat zowel oud als nieuwe fractieleden zich verbonden voelden met de speerpunten die samen ons thema vormen om de komende 4 jaar Culemborg beter te maken.
Een nieuw gevormd team met een duidelijk gezamenlijk doel en waar ieder met de eigen capaciteiten en competenties een bijdrage aan kan leveren. De Politiek School maakte voor ons het verhaal rond en duidelijk waar we mee aan de slag moeten.

Maart 2022


André Janssen, Lijsttrekker en fractievoorzitter

Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022-2028 heeft CDA Uithoorn-De Kwakel samen met Trudy Veninga een trainingsprogramma doorlopen waarin debat-training, elevator-pitches en het politieke gedachtengoed van het CDA de nodige aandacht hebben gekregen. Ook hebben we ons volledige verkiezingsprogramma nog eens goed doorgenomen en met name kritisch gekeken naar de raakvlakken met andere partijen. Wij hebben de samenwerking als buitengewoon zinvol, verhelderend en constructief ervaren. Intensief in de content en hard op de inhoud, scherp op de presentatie en tegelijkertijd prettig in de werkvorm, wij zien al uit naar het vervolg.
André Janssen

Februari 2022


Patricia Roobol, Kandidaat Raadslid in de Gemeente Wijdemeren

In twee uur wakkeren Trudy Veninga en Irene Janssen het politieke vuur stevig aan. In hoog tempo wisselt de groep waardevolle ervaringen en inzichten uit. Zeer motiverend nu de campagnes van de gemeenteraadsverkiezingen los barsten.

Patricia nam deel aan de campagne-special van de Workshop Politiek Zonder Spelletjes
Februari 2022


Marjon Verkleij, Fractievoorzitter CDA in de gemeente Alphen aan den Rijn

Allereerst dank voor het mooie boek, heb het doorgebladerd en complimenten hoe het is samengesteld. Daar zitten zeker bruikbare tips in om door te geven. 
Graag wil ik nog een referentie schrijven over de cursus: 
Met veel plezier heb ik deelgenomen aan de cursus, die Trudy op een prettige èn professionele wijze geeft, ook in coronatijd! Wat zij mij geleerd heeft is vooral: focus. Daarnaast geeft Trudy veel praktische werkwijzen om het veel omvattend raadswerk te stroomlijnen. Zeker een aanrader voor beginnende raadsleden, ook voor ervaren raadsleden is hier nog veel te leren.
Marjon was deelnemer aan de training Vanuit Regie Naar Resultaat

Marjon was deelnemer aan de training Vanuit Regie Naar Resultaat.
Februari - September 2021


Jessica Keijzer Nab, Raadslid VDG in Gemeente Oss

Als raadslid heb ik prettig contact met Trudy gehad. Fijn om met iemand die kennis heeft van het politieke veld te kunnen sparren buiten je eigen cirkel. Praktische tips, maar vooral concrete relevante vragen die je als raadslid aan het denken zet. 
Wij hebben elkaar via de telefoon gesproken, het contact was open en laagdrempelig, waardoor ik de vrijheid voelde om elke vraag te kunnen stellen. Dank voor je tijd, advies en tips. 
Ik kan Trudy dan ook van harte aanbevelen mocht je als raadslid of fractie willen sparren of concrete vragen hebben.
Jessica raadpleegde De Politieke School

Jessica raadpleegde De Politieke School over een kwestie.
Oktober 2021


Lenie Kelder, Raadslid Castricum Kern en Gezond in de gemeente Castricum

De zeer uitgebreide training Vanuit Regie Naar Resultaat heb ik gevolgd.
Wat levert het mij op: kennis, zelfvertrouwen, eigen projectie zien, omgaan met projectie van anderen.
Inzetbaar voor: samenwerken is de toekomst, de mogelijkheden zien, de lijnen korter maken en preventieve middelen inzetten.
Blij dat ik geïnvesteerd heb in mezelf.

Lenie Kelder

Lenie was deelnemer aan de training Vanuit Regie Naar Resultaat
Februari - September 2021


Raadslid , uit een middelgrote stad

Een training gevolgd bij De Politieke School, omdat ik het als raadslid van groot belang acht om zoveel mogelijk kennis en vaardigheden op te doen die bijdragen aan het zijn van een zo goed mogelijk volksvertegenwoordiger.
Wat me bevalt aan de training is het maatwerk dat geboden wordt en de scherpe inzichten van Trudy.

Workshop Politiek Zonder Spelletjes

Dit raadslid nam deel aan de Workshop Politiek Zonder Spelletjes.
September 2021


Mandy Postma, is zich aan het oriënteren op een functie in het lokale bestuur

Ik wilde mij verdiepen, kijken of raadslidmaatschap wat voor mij is. Ik heb geleerd hoe je met een goede voorbereiding op een goede stevige manier raadslid kunt zijn. Trudy reikt krachtige middelen aan waarmee je je werk als raadslid goed kunt doen. En op een praktische manier, zodat je alles ook direct zelf kunt gebruiken/toepassen.
Het is een aanrader voor zowel een startend of oriënterend raadslid als een ervaren raadslid. Het is ook leuk om dit te doen met met mensen uit andere gemeenten: het is veilig om voorbeelden te noemen. Er is herkenning en er is ook stevige feedback.
Ik ben er zelf nog niet uit. Als ik de politiek in ga pleit ik absoluut voor politiek zonder spelletjes: transparant, afleggen van verantwoording, woorden én daden. Dit is wat de training mij in ieder geval bracht.
Mandy Postma

Mandy was deelnemer aan de training Vanuit Regie Naar Resultaat
februari - september 2021


Bert Ruitenberg, Raadslid CDA in Dalfsen

Het is ondanks dat het online is een actieve workshop. Een leuke groep, prima wat aantal deelnemers betreft. Dit moet vooral niet te groot zijn bij online trainingen en dat was bij jou het geval.
Ik vindt het altijd leuk om andere raadsleden te spreken en helemaal in een kleine setting en je ervaringen kunt delen. Politiek is idd een spel, en als je dat beheerst dan neem je het vele leeswerk op de koop toe.
Wat bij mij vooral is blijven hangen is dat je je politieke tegenstander af en toe ook een pluim moet geven, een korte positieve reactie. Ik pas dat nu zeker toe. Ik reageer via twitter en facebook op berichten die ze plaatsen, zo breek je het ijs vooral wanneer je kort daarvoor een debat met elkaar hebt gevoerd. En volgens mij werkt het ook
?.

Impressie van de Workshop Politiek Zonder Spelletjes

Bert nam deel aan de Workshop Politiek Zonder Spelletjes
juli 2021


Esther Ruitenberg, Communicatietrainer specifiek voor kraamverzorgenden

In het najaar van 2019 heb ik  Trudy leren kennen tijdens een cursus die we beide volgden. Zij heeft daar een minitraining gegeven waar ik direct van onder de indruk was. 
Trudy weet waar ze over praat. Haar ervaring en het enorme respect dat ze uitstraalde naar iedere deelnemer heeft op mij echt indruk gemaakt. Wanneer ik in de rol van volksvertegenwoordiger in welke vorm dan ook zou stappen, dan ga ik eerst bij Trudy langs om een resultaatgerichte training te volgen.
Esther Ruitenberg - communicatietrainer specifiek voor kraamverzorgenden

Esther is een collega trainer-ondernemer.  Wij volgden dezelfde ondernemersopleiding voor trainers bij Bridge2Learn.
juni 2021


Irene Janssen, Campagne strateeg & leiderschapscoach voor changemakers www.irenejanssen.nl

In april 2021 nam ik deel aan de cursus Politiek zonder spelletjes. In deze korte introductiecursus geeft Trudy haar lessen mee over hoe je jezelf staande houdt in de (lokale) politiek. Dat doet ze aan de hand van ingebrachte casussen van deelnemers en haar eigen ervaringen. Ze is in staat om direct een vertrouwde sfeer te creëren waardoor ook het gesprek onderling bijdraagt aan de leerervaring. Trudy weet waar ze het over heeft en snapt hoe politici het meeste uit deze cursus halen. Een absolute aanrader!
Irene Janssen, campagne strateeg & leiderschapscoach voor changemakers

Irene is een collega-trainer en coach en actief in de wereld van politiek. Op mijn verzoek heeft zij deelgenomen aan de workshop.
April 2021


Teamlid, Adviseur werktuigbouwkunde

Ik vond het best bijzonder dat met een paar vragen al zoveel naar voren komt hoe iemand in elkaar steekt, was voor mij ook veel herkenning zowel naar collega’s als mezelf. Vond u een goede cursusleider en zit een goede opbouw in de cursus, zodat ik toch mijn aandacht er bij kon houden terwijl zeker voor online het best een hele tijd is 4 uur.
Hoogheemraadschap van Delfland

Deze deelnemer was een van de teamleden die de introductietraining in de teamrollen van Belbin volgde. 
Maart 2021


Roeland Doornbosch, Algemeen Directeur LoopbaanNaPolitiek

Trudy is een zeer ervaren en deskundig trainer. Ze verzorgt voor LoopbaanNaPolitiek al geruime tijd een belangrijk onderdeel van onze Post HBO leergang, nl de module Persoonlijk Leiderschap. Vanuit haar jarenlange en brede ervaring met het politieke proces én het trainingsvak, heeft Trudy een werkwijze en aanpak ontwikkeld waarmee ze mensen aan het denken zet over hun persoonlijke drijfveren, ambities en ontwikkeling. De inzichten die hierdoor ontstaan, helpen menigeen om richting te geven aan persoonlijke groei en het vervolgen van de loopbaan na een politieke ambtsperiode.

Voor LoopbaanNaPolitiek verzorg ik namens De Politieke School de Masterclass Persoonlijk Leiderschap, een onderdeel van de post HBO leergang. In deze masterclass leer je weer regie te nemen over je persoonlijke loopbaan na politiek.

LoopbaanNaPolitiek, het bureau voor politici

November 2020


Maria Olthaar, Studente Internationale Betrekkingen met politieke ambitie

Trudy heeft mij geholpen mijn politieke ideeën en ambities concreet in kaart te brengen. Haar aanpak was heel fijn, ze luisterde goed naar wat ik vertelde, stelde reflectieve vragen, deelde haar kennis en bood mij handvaten aan om mijn politieke pad verder te ontdekken. Haar tips waar vaak gebonden aan praktische voorbeelden waardoor ik daar een goede beleving van kreeg en ze wist het altijd toe te passen op themas die voor mij belangrijk waren. Ze heeft me op politiek vlak ontzettend gesterkt en mij gemotiveerd en praktische tools gegeven om mij als politiek geörienteerde vrouw verder in te zetten voor mijn idealen. Ik weet nu meer concreet hoe ik mijn doelen kan bereiken, wat ik daarvoor moet doen en welke eigenschappen mij daarbij gaan helpen, zo ben ik weer een stap verder gekomen in het verwezenlijke van mijn ambities.

Maria werd mijn mentée via Stem op een Vrouw. Ik heb haar een half jaar begeleid met het in kaart brengen van haar ambities. Aan het einde werd zij lid van D66. Bij de landelijke verkiezingen in maart 2021 heb ik haar dispuut van stemadvies voorzien. 


Maria Olthaar, studente Internationale Betrekkingen

November 2020 / maart 2021


Mieke van Ginkel - van Maren, Wethouder sociaal domein, educatie en kunst en cultuur Gemeente Albrandswaard

Over intervisie wil ik opmerken dat het voor raadsleden en wethouders belangrijk is en blijft om intervisie te hebben. Zelf maak ik sinds 10 jaar deel uit van een intervisiegroep wat ik als zeer waardevol ervaar. Ik heb in die groep gemerkt dat jij de intervisietechnieken goed kan toepassen. Je moedigt de groep altijd aan om antwoorden te krijgen door vragen te stellen. Wat niet iedereen weet is dat intervisie ook op persoonlijk level kan plaatsvinden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over omgaan met problemen op het werk, problemen met de manier van werken of andere problemen. Intervisie met jou ervaar ik als samen leren en ontwikkelen.
De intervisietafel

Mieke en ik maken deel uit van dezelfde intervisiegroep. De intervisietechnieken die ik heb geleerd in mijn opleiding heb ik in deze groep goed leren toepassen. 
November 2020


Ronald Koeleman, Algemeen Directeur Koeleman Plants

Wij hebben Trudy leren kennen in de periode dat ze wethouder was in de gemeente Nieuwkoop. Toen al waren wij positief verrast over haar passie voor het vak, haar drive en haar dossierkennis. Wij hebben Trudy afgelopen jaar gevraagd om ons te begeleiden bij politieke vraagstukken m.b.t. tot besluitvorming en bestemmingsplannen. Hoe pakken we het aan, wat is wel en wat is niet slim in dit stadium van besluitvorming, wat is de juiste politieke strategie? 
Hoe prettig, slim en kundig is haar advisering naar ons toe geweest. We zijn enorm geholpen door haar adviezen wat uiteindelijk heeft gezorgd voor een positief bestuurlijk advies op onze vraag aan de gemeente. 
Wij kunnen Trudy zeker aanbevelen voor lastige bestuurlijke vraagstukken waarbij er een duidelijke strategische visie moet worden ontwikkeld. 
Ronald Koeleman, algemeen directeur Koeleman Plants

Deze innovatieve ondernemer wilde de politieke processen begrijpen om politieke en bestuurlijke steun te verkrijgen voor zijn plan.
Oktober 2020


Michel Graef, Fractievoorzitter Samen Verder, gemeenteraad Leudal

Binnen onze fractie gaven enkele mensen aan moeite te hebben om van het papier los te komen en in het debat andere raadsleden snel van repliek te dienen. Trudy nam ons mee door diverse scenario’s en bracht zodoende structuur in onze argumentatie en bood ons handvatten om onze boodschap consistent uit te dragen. Naast functioneel en leerzaam was de training voor onze fractie ook nog eens een goede manier om op informele en gezellige wijze tijd met elkaar door te brengen.
Trainingslocatie Haelen, gemeente Leudal

De raadsleden van deze fractie wilden vooral in de tweede termijn van het raadsdebat beter kunnen anticiperen op de opponent.
September 2020


Barend Tensen, Fractievoorzitter CDA, gemeenteraad Katwijk

Ik kende Trudy van de leergang voor nieuwe fractievoorzitters: voor mij een bijzonder leerzame training waarin alle facetten naar voren kwamen. Ik vroeg haar een jaar later onze heidag met de fractie te begeleiden. De volgende vraag stond centraal: hoe houden we het politieke werk leuk én effectief? Trudy ging systematisch te werk, gaf praktische, direct toepasbare debattips en creëerde een sfeer waarin fouten gemaakt mochten worden. Als fractie kregen we hierdoor handvatten waar we zowel in de raad als daarbuiten veel aan hebben gehad en nog vaak op terug zijn gekomen!
Barend Tensen, fractievoorzitter gemeenteraad Katwijk

Barend was deelnemer aan twee trainingen. Tevens is hij redacteur bij Bestuursforum, waarvoor hij regelmatig input vraagt: Publicatie Algemene Beschouwingen 2020 - pak de kans om je te profileren.
September 2019 / September 2020


Han Braam, Fractievoorzitter VVD, gemeenteraad Culemborg

Politiek is allereerst mensenwerk en vraagt dus zorgvuldigheid. Goed om op regelmatige basis vanuit je diverse verantwoordelijkheden; volksvertegenwoordiger, raadslid en fractievoorzitter te rade gaan en te luisteren hoe anderen schijnbaar alledaagse routine aanpakken. Gewoon alert zijn op je eigen valkuilen of valkuilen op je weg naar de gezamenlijke doelen die je als fractie hebt.
Reden voor mij om september 2020 deel te nemen aan de digitale workshop “politiek zonder spelletjes”. De informele en directe communicatie die Trudy ons ontlokte vond ik een erg prettige werkwijze waar je aanknopingspunten vindt om op je dilemma’s te focussen. 
Het gaf mij weer reden om nog eens goed te kijken naar het hele proces en niet op de details te blijven hangen.
Han Braam, fractievoorzitter VVD Culemborg

Han nam deel aan de workshop Politiek Zonder Spelletjes.
September 2020


Miranda Wesselink, Fractievoorzitter CDA, Algemeen bestuur waterschap Drents Overijsselse Delta

Onder jouw leiding hebben we een actieplan voor de komende 3 jaar kunnen maken. Maar het was bovenal een dag waarop we elkaar beter hebben leren kennen en waarderen. We kunnen er tegenaan!

Waterschapsfractie CDA - Drents Overijsselse Delta

Dit team was op zoek naar een eigen politieke agenda en wilde graag optimaal gebruik te maken van alle kwaliteiten van de fractieleden.
September 2020


Marnix Weiler, Raadslid STIP, gemeenteraad Delft

Met onze fractie hebben wij een training in time management gedaan bij Trudy. Centraal stond de vraag waar je aandacht aan wil besteden. Waar wil jij het verschil maken? Een nuttige training waarbij we persoonlijke doelen, doelen van de fractie, de indeling van je werkweek en natuurlijk het Eisenhower model. Een praktische training waar we direct mee aan de slag konden in de fractie en het nieuwe politieke jaar een kick start heeft gegeven.

Deze fractie,  bestaande uit studenten van de TU Delft, zocht naar manieren de politieke tijd efficiënter te benutten door bijvoorbeeld time-management technieken, prioriteiten anders te stellen of andere manieren. 


Fractie Stip Delft, tijdens de teamtraining

Augustus 2020


Jasper John, Raadslid CDA , gemeenteraad Heerhugowaard

Op het moment dat je de wereld van de politiek is stapt komt er een hoop naar je toe. Waarbij je als snel verdrinkt in de zee van informatie, voorstellen en het politieke stramien, iets wat je vooral eerst even moet ervaren. Maar het is van belang om daarna de draad op te pakken en duidelijk je doelen te zetten en te doen waar je de politiek voor bent in gegaan. De online interventies en de cursus politiek zonder spelletjes hebben daarbij gezorgd voor een stuk focus. Trudy wist op een laagdrempelige manier raadsleden met elkaar in gesprek te brengen en zet sterk in op het delen van eigen ervaringen. Waarbij zij het met eigen kennis en ervaring de gesprekken doelgericht en helder weet te maken. Kortom, de cursussen hebben mij weer wat extra zicht gegeven in de turbulente wereld van de democratie.
Online Intervisietraining voor jonge CDA bestuurders

Jasper volgde de Online Intervisietraining voor jonge raadsleden van het CDA en was deelnemer aan de workshop Politiek Zonder Spelletjes.
Augustus 2020


Hilde van den Heuvel, Raadslid CDA, gemeenteraad Leusden

Trudy heeft ons als fractie geholpen om tot (een nog) betere onderlinge samenwerking te komen, waardoor we ons ook krachtiger kunnen profileren naar buiten toe. Tijdens 2 dagdelen hebben we de waarden van het CDA onder de loep genomen, die van ons als fractie en die van ons als indivduele fractieleden en ieders verhaal daarbij gehoord. Door naar elkaar te luisteren, elkaars overwegingen, overtuigingen en kwaliteiten te kennen zijn we dichter bij elkaar gekomen. We weten nu van eenieder waar hij/zij staat, belangrijk vindt en kennen we ieders kracht. Het onderlinge respect en vertrouwen is toegenomen. Dat is heel fijn voor ons als fractie, maar maakt ook dat we als sterke en eenduidige fractie naar buiten treden en een betrouwbare partner zijn in de coaltie, maar ook voor de oppositie.
Hilde van den Heuvel, raadslid uit Leusden

Hilde was deelnemer van deze teamtraining. Zij leverde vooraf input om het programma te fine-tunen. 
Juli 2020


Marijke, fractievoorzitter

De teamtraining heeft duidelijkheid opgeleverd over de drijfveren van elk van ons. We weten nu beter hoe we naar de politiek kijken: de een is vooral op de inhoud gericht; de ander meer procesgericht. Dat maakt dat we in de praktijk beter gebruik maken van elkaars kwaliteiten, én dat we bij wrijving beter kunnen relativeren. We snappen elkaar. Op het dossier van de Regionale Energie Strategie zijn we tot een eensluidende fractiestrategie gekomen, iets wat voorheen leidde tot tot verbeten discussies.
Marijke - Fractieteamtraining

Dit team vroeg De Politieke School te helpen de discussies binnen de fractie tot een goed einde te brengen, met respect voor elkaars stijl en politieke mening. We hebben gezocht naar een bindende basis en geoefend met debatteren en argumenteren.
Juli 2020


Christel Luttikhuis, Fractievoorzitter CDA, gemeenteraad Tubbergen

Met nog maar 16 dagen aan ‘ervaring’ als fractievoorzitter ben ik gestart met de fractievoorzittersleergang. Ik kwam in een rijke politieke leeromgeving terecht met een juiste combinatie aan theoretische onderbouwing en praktische ervaringen. Als kersverse fractievoorzitter vond ik het belangrijk dat ik onze fractieleden in hun kracht kon zetten en dat wij samen met de burgers onze idealen kunnen verwezenlijken. Dit vroeg om een andere organisatie binnen onze fractie. Met de handvatten uit de leergang hebben fractieleden inzicht gekregen in elkaars kennis, kunde en persoonlijkheid. Dit heeft een optimale rolverdeling en indeling in verschillende portefeuilles tot stand gebracht. En middels een hand-out met richtinggevende vragen zijn wij in staat om vanuit het gedachtengoed van onze partij standpunten te bepalen en tevens naast de burger te blijven staan. Op deze wijze kan de burger gebruik maken van de juiste expertise van onze partij, ervaren we gedeelde verantwoordelijkheid binnen onze partij en zijn we in staat om aan de voorkant samen met de burger inhoud te geven aan de samenleving. Dank je wel Trudy Veninga (en medecursisten) voor de handvatten, richtlijnen, waardevolle ervaringen, kennis en het delen van de passie!!
Christel Luttikhuis - fractievoorzitterstraining

Christel nam deel aan de 5e editie van de fractievoorzittersleergang van het CDA. 
Januari 2020


Gerard, Fractievoorzitter

Ik kijk met veel plezier terug op de training die wij bij jou gevolgd hebben. We leven inderdaad in een bijzondere tijd, en dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de doelen die ik voor mijzelf heb gesteld tijdens en na deze training. Wat gelukt is, betreft het beoordelen van zaken aan de hand van de 4 kernwaarden. Ik heb alle fractieleden een kopie gegeven, deze ligt tijdens de overleggen op tafel. Mooi om te zien hoe iedereen daar mee bezig is.Wat niet gelukt is, is het uitwerken van mijn persoonlijke doel voor het centrum. Daar mag je de Corona-crisis rustig de schuld van geven, de lobby was al een eind op gang gekomen maar ligt nu volledig stil. De hele fractie heeft dit doel wel omarmd, we gaan dit dus zeker weer oppakken.
Gerard - Fractievoorzitterstraining

Gerard was deelnemer aan de fractievoorzittersleergang die ik gaf in opdracht van het Steenkampinstituut, het opleidingscentrum van het CDA.
November 2019


Abdelhaq Jermoumi, Fractievoorzitter PvdA, gemeenteraad Leiden

We hebben als PvdA fractie een leuke en leerzame training gehad met een goeie afwisseling van theorie, praktijk en goede praktijkvoorbeelden. De sfeer was ontspannen en de tips van Trudy erg nuttig vanuit haar ervaring in college en raad. Nog steeds gebruiken we actief leerpunten uit de training bij ons raadswerk.
Abdelhaq Jermoumi, fractievoorzitter PvdA Leiden

De raadsfractie van de PvdA uit Leiden wilde tot een betere kwaliteit van samenwerking komen. We formuleerde speerpunten en brachten de kwaliteiten van de raadsleden in beeld met behulp van de Belbin teamrollenmethode.
Juni 2019


Jamiel Arens, Bestuursvoorzitter CDA Nieuwkoop

"De samenwerking met Trudy is altijd heel erg prettig. Ze denkt oprecht mee om de trainingen te laten aansluiten op onze behoefte. Hierdoor halen wij veel meer uit de trainingen. Deelnemers komen geïnspireerd en vol enthousiasme uit de trainingen van Trudy. Nog steeds pakken ze terug op de kennis uit de training. Ze weten zo hun eigen koers stevig vast te houden."

Jamel was organisator van een teamtraining van de CDA fractie in Nieuwkoop. Met elkaar stelden we een politieke agenda op. 

Jamiel is ervaren debattrainer. In 2018 verzorgden we samen een debattraining voor hetzelfde team.


Jamiel Arens, debattrainer en bestuursvoorzitter CDA Nieuwkoop

Januari 2018 / december 2018


Jaco Eeltink, Raadslid CDA, gemeenteraad Westland

Van harte aanbevolen. Als een van de vier proefkonijnen kan ik melden dat het een zinvolle ochtend was die de nodige inspiratie overleverde. De politieke ervaring van Trudy is merkbaar en van waarde!

Bekijk de bijdrage op Linkedin

Jaco was deelnemer aan de pilot-intervisietafel.
Oktober 2018 


Moniek van Sandick, Na 12 jaar raadslidmaatschap

Fantastische coaching met nog mooiere resultaten!

Living proof.

Moniek is bij de start van haar raadswerk in 2006 door mij gecoacht.
September 2018


Teuni Scholthof, Raadslid CDA, gemeenteraad Deventer

Trudy helpt bij strategische focus. 

Trudy heeft voor CDA Deventer een heidag verzorgd waarin we onze strategische focus hebben bepaald. We wilden als fractie en bestuur tijdig vooruitkijken naar de volgende verkiezingen. Door de begeleiding van Trudy zijn de vele meningen over inhoud en tactiek samengebracht tot een compacte en haalbare strategie. Haar kracht zit in het bereiken van consensus in een diverse groep, waarbij elk individu wordt gehoord.
CDA Deventer

Dit politieke team bestond uit fractieleden en bestuursleden. Ze wilden een strategie ontwikkelen voor de bestuurlijke periode 2018-2022.
September 2018


Hans Maris, Raadslid en fractievoorzitter CDA, gemeenteraad Lelystad

Het CDA in Lelystad ging eind 2017 de campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in met een kandidatenlijst met veel nieuwe namen. Om elkaar beter te leren kennen, individuele kwaliteiten te ontdekken en de teamspirit te stimuleren hebben wij Trudy Veninga gevraagd een training van een halve dag te verzorgen die invulling geeft aan deze drie doelen.
Met haar hartelijke persoonlijkheid, gedegen voorbereiding (o.a. uitgebreid voorgesprek met de lijsttrekker) en professionele aanpak heeft Trudy deze middag succesvol begeleid. Niet alleen hebben de kandidaten elkaar beter leren kennen maar ook hebben we beter inzicht gekregen in onze individuele kwaliteiten en rol in het team dankzij de simulatie met de Belbin teamrollen methodiek. De professionele training van Trudy heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan ons team en heeft ons geholpen om als groep sterk de campagne in te gaan. We bevelen Trudy van harte aan bij andere opdrachtgevers.


Bekijk de aanbeveling op Linkedin
Teamtraining voor campagne teamgeest

Hans was deelnemer aan deze teamtraining.
April 2018


Heleen Keur, Wethouder gemeente Den Helder

In mijn werk als statenlid, heb ik mogen meewerken aan verschillende trainingen die Trudy organiseert en leidt. Trudy bereidt iedere training goed en grondig voor en werkt met realistische en daardoor heel leerzame, voorbeelden. Ik heb Trudy leren kennen als een trainer met een coachende stijl, die met zachte hand de bijeenkomst strak weet te leiden. 

Bekijk de aanbeveling op Linkedin
Heleen Keur was gast-wethouder bij de raadssimulatie in de kandidaat-raadsledentraining

Heleen was in een gastrol betrokken bij de kandidaat-raadsleden leergang.
December 2017