https://twitter.com/PolitiekeS...


100 volgers! Volgens Twitter een feestje waard. Maar wat drijft Trudy Veninga nu?

Nee,

politiek is mij niet met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis ging het over appels en peren en hoe we de klant het beste konden dienen vanuit onze groentewinkel.

Pas toen aan mijn vrouwelijke bazin in een commercieel bedrijf werd gevraagd of politiek niets voor haar was ging bij mij een belletje rinkelen. Ik zegde mijn baan op, en werd lid van het CDA. Eerlijk gezegd zonder iets te snappen van politieke partijen en bestuur.

Een daad gesteld.

Het duurde niet lang of er kwam een aardige meneer bij mij thuis om eens te praten. Voor ik het wist stond ik op een verkiesbare plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nog steeds zonder een flauw idee wat dat inhield. Maar ik vond het allemaal wel spannend.

Gelukkig voor mij verloor het CDA waanzinnig veel zetels - het was 1994. Ik werd fractie-assistent en leerde werkendeweg iets over het raadswerk. Daarna ging mijn loopbaan via de partijlijn: van de lokale afdeling naar de provinciale, uitstapjes naar het landelijk partijbestuur en de politieke vrouwenafdeling. Een mooie basis voor het echte raadswerk, en het fractievoorzitterschap.

Als duale pioniers

stortten wij ons in Uithoorn op de nieuwe kansen. Met mijn evenknie bij de VVD, en later raadsbreed, werkten we veel uurtjes aan de macht van de raad. Kaderstellen konden we als de beste. De bezuinigingsronde deden we als raad zelf, en we kwamen zelfs tot een geheel nieuwe missie voor onze gemeente. Samenwerken ondanks politieke verschillen, dat heb ik in die periode wel geleerd.

Weer verloren

wij de verkiezingen. Dus spatte mijn wethoudersdroom uiteen. Tot de vraag uit Nieuwkoop kwam: wij zoeken vernieuwing, wil jij daar vorm aan geven? Weer pionieren. Als wethouder van buiten, zelfs van buiten de provincie. Ik heb het geweten, en het overleefd. Nieuwe mensen, nieuwe portefeuille, nieuw ambt en zelfs een nieuw huis. In 2016 was het genoeg, moe maar voldaan sloot ik het wethouderschap na 6 jaar af.

Twee-en-twintig jaar actieve politiek. Zes gemeenteraadsverkiezingen, twee maal lijsttrekker, zitting in twee gemeenteraden en drie colleges, vier onderhandelingsrondes. Daarnaast veel partijwerk en werkzaam geweest op een griffie.

Het doet er toe

Politiek heeft mijn leven bepaald, verrijkt, verbreed, en ook wel eens gefrustreerd. Je besluiten doen er toe in de levens van mensen. Dat is zo mooi!

Never a dull moment. Ook dat.

Kortom, genoeg te delen, genoeg te vertellen, genoeg voorbeelden. Als ik anderen ermee verder kan helpen, dan doe ik dat met liefde. Ik luister graag naar de politici van vandaag, leef met ze mee, en ondersteun ze op de manier die bij hen past.


Trudy Veninga is trainer communicatieve vaardigheden, gespecialiseerd in de politieke praktijk van raadsleden en bestuurders. Doet ook aan coaching, begeleiding en advisering aan individuele politici en fracties. Komt op voor het ambt van politici en voor vrouwen in bestuursfuncties.

www.depolitiekeschool.nl