Wat heb jij nu nodig?


Achteraf .... had ik bij mijn start als fractie-assistent vooral behoefte aan duiding van het werk. Toen ik raadslid werd had ik behoefte aan presentatieskills voor de debatten. Als fractievoorzitter had ik behoefte aan leren onderhandelen, zodat ik kon om gaan met andere fracties. En als wethouder wilde ik beter contact met mijn coalitiepartners en had ik behoefte aan steun.

Als je start in de politiek, of doorstart, komen specifieke behoeftes aan kennis en kunde bovendrijven. Elke rol vraagt opnieuw om bezinning op je positie in het speelveld. Weet jij wat je nu nodig hebt?

Dit verandert er straks

Na de gemeenteraadsverkiezingen verandert het politieke speelveld. Onherroepelijk. Er zijn nieuwe (machts)verhoudingen, sommige partijen zijn in onderhandeling, nieuwelingen moeten hun weg vinden, oude vertrouwden tasten opnieuw af hoe ze tegenover elkaar staan.

Ik maakte het zelf zes keer mee. Iedere keer was ik weer verrast hoeveel impact de veranderingen hadden op alle spelers. En iedere keer was ik zelf toch weer onvoldoende voorbereid om effectief te starten. Wat ging er mis?

Ik maakte de denkfout de campagne los te zien van het gemeenteraadswerk. Ik dacht dat ik vooral goede gadgets, kleding en een slogan nodig had. De campagne beschouwde ik als onderbreking van het werk, louter om onszelf te profileren. Ik nam eigenlijk pauze van het raadswerk, en dus pauze van het bereiken van mijn politieke doelen.

Je doelen veranderen niet

Wat ik echt nodig had was focus! Focus op de inhoudelijke doelen die mijn partij en ik wilden bereiken. In campagnetijd krijgt de focus een ander vorm, maar het blijft dezelfde focus. De campagnetijd kan zoveel effectiever zijn, als je het beschouwt als onderdeel van het werk, als onderdeel van het bereiken van je doelen.Wil je meer lezen over mijn ervaringen en op de hoogte blijven van de trainingen van De Politieke School? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Ongeveerd 1 x per maand ontvang je een bericht. Niet al te vaak dus, en je kunt je natuurlijk altijd weer afmelden!

Aanmelden Nieuwsbrief

Naar het programma


Je kunt dit formulier alleen gebruiken als je JavaScript aanzet in je browser.

Wil je reageren? Dat kan hieronder

Reacties zonder naam, e-mailadres en telefoonnummer worden niet gelezen.