Plan B

De dag die je wist dat zou komen. Elke functie in de politiek stopt een keer. Onherroepelijk. Je weet alleen nooit precies wanneer.

Over een week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Veel Kamerleden weten nu al dat ze niet terug zullen keren omdat ze niet meer op de verkiezingslijst staan of op een lage plek. Voor kabinetsleden, die niet op een verkiezingslijst staan is het onzekerder. Het is afhankelijk van de verkiezingsuitslag én van de coalitieonderhandelingen, én van je eigen partij en misschien ook nog van eigen voorkeuren, qua portefeuille of anderszins, of je kunt terugkeren als bestuurder. Een reeks van onzekere momenten die gestart is met de vraag: wil ik doorgaan met mijn politieke loopbaan?

Bij gemeenteraadsleden en wethouders speelt de vraag zo langzamerhand ook op: Wil ik nog een periode door in een politieke functie, en zo ja, in welke functie dan? Voor de één een vanzelfsprekendheid, voor de ander een kwestie van veel wikken en wegen. Toch zijn twijfels niet vreemd.

Als je ‘hogerop’ wilt, bijvoorbeeld van fractie-assistent naar raadslid, van raadslid naar fractievoorzitter of van fractievoorzitter naar wethouder, dan is het moeilijk in te schatten wat die functie precies inhoudt. Je weet dat je als raadslid wel mee mag stemmen, je weet dat je als fractievoorzitter lid wordt van het presidium en je weet dat je als wethouder het beleid ten overstaan van de raad moet verdedigen. Maar welke verantwoordelijkheden krijg je echt? Hoe zien de taken er precies uit? Wat is het tijdsbeslag en wat moet je allemaal kunnen (weten) om het te doen? In de politiek zijn er gek genoeg geen functiebeschrijvingen. Er zijn hooguit lijstjes met competenties. Je moet er zelf actief achteraan om je voor te laten lichten en je voor te bereiden. Het is nu een goed moment om daar aan te beginnen.

Wat te doen?

• Belangrijk is dat je het motief bij jezelf boven haalt waarom je kiest voor een politieke loopbaan en waarom je dat doel het beste kan bereiken in de functie die je ambieert. Dat helpt je ook bij een eventueel sollicitatieproces.
  • Wat je ook kunt doen is je door een voormalig politicus te laten voorlichten over de functie. Oud politici vinden dat leuk! Stel je vragen vrij-uit, reken maar dat zij veel vertellen.
  • Het is natuurlijk altijd goed een training te zoeken om meer kennis en vaardigheden op te halen. Dan kom je in contact met anderen, met wie je erover kunt sparren. Bij je partij is vast iets te vinden, maar houd ook mijn website in de gaten 😉.
  • Realiseer je ook wat je gaat doen als je niet gekozen wordt. Je installatie is van veel factoren afhankelijk, maak dus een plan B. Ik maak het veel mee dat fractieteams niet optimaal functioneren omdat de teleurstelling over een niet behaalde functie bij een of meerdere leden blijft opspelen.

Het mooiste afscheid in de politiek is het afscheid dat je zelf regisseert. Dat je je realiseert dat je houdbaarheidsdatum gearriveerd is, dat je bereikt hebt wat je wilde bereiken. Stoppen op het hoogtepunt noemde mijn vader dat.

Op de dag dat ik zelf, eerder dan gehoopt maar wel geregisseerd, de afscheidscadeaus uitpakte zag ik tevreden terug op een mooie loopbaan en startte ik met goede moed aan plan B. Het mondde uit in De Politieke School.

Meer lezen over Loopbaan Na Politiek

Wil je een keer sparren met mij? Maak via de button gerust een vrijblijvende afspraak. We kunnen kijken wat voor jou de handigste route is om tot een besluit te komen.

Ja, ik wil graag contact

Weet je het al zeker en wil je door? Bereid je dan voor met de online training Vanuit Regie Naar Resultaat. Je krijgt alle ingrediënten om je doelen te formuleren en te bereiken, waardoor je al goed voorbereid de campagne in gaat. Klik op de button hieronoder voor meer informatie of bel me.

Vanuit Regie Naar Resultaat

PLAN B

Voor wethouders die aftreden is wettelijk geregeld dat ze een re-integratietraject doorlopen bij een erkend loopbaanbureau. Als je van plan bent te stoppen of je acht de kans aanwezig, dan is het een goed idee je nu vast te oriënteren op het bureau dat jou het best kan helpen.

LoopbaanNaPolitiek is het bureau waar ik zelf mijn re-integratietraject hebt doorlopen en waar ik goede ervaringen mee heb. Er zijn meer bureau's actief, je kunt zelf je keuze maken. Vraag de gemeentesecretaris naar de mogelijkheden.

Voor LoopbaanNaPolitiek verzorg ik namens De Politieke School de Masterclass Persoonlijk Leiderschap, een onderdeel van de post HBO leergang. In deze masterclass leer je weer regie te nemen over je persoonlijke loopbaan na politiek.

Voor raadsleden die afscheid willen of moeten nemen en zoeken naar andere mogelijkheden om politiek betrokken te blijven kan ik coaching aanbieden. Voor een afspraak vul je het contactformulier in.

Ja, ik wil graag contact om te sparren over de volgende stap in mijn politieke loopbaan

Deze blogs direct als eerst in je mailbox en op de hoogte blijven van het aanbod? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de button hieronder.

Inschrijven voor de nieuwsbrief