Meeslepende, en vooral overtuigende betogen zou ik houden. Als eerste over verbeteringen voor fietsers: minder verkeerslichten die ook nog eens korter op rood moesten staan. Voor mij was evident: de oplossingen liggen voor het oprapen; iemand moet het even roepen. En dat zou ik dan wel even doen.  

Hoera, ik was politicus!

Wat was de praktijk anders. Niet het voorstel over een specifiek verkeerslicht voor fietsers lag voor, maar een heel dik verkeerscirculatieplan. Uit al dat papier moest ik filteren of dat ene verkeerslicht zou worden aangepakt. In de commissievergadering stelde ik de vraag wat het plan betekende voor dat ene kruispunt. Andere leden keken mij aan. De boodschap: het gaat hier niet over details. De wethouder gaf een lang antwoord, waar een vage toezegging uit kwam.

Bij de raadsvergadering werd het stuk werd na een zegje van iedereen, een lang betoog van de wethouder en een tweede rondje antwoorden unaniem aangenomen.

De wereld was niet veranderd toen ik buiten kwam. Ik kon niet navertellen of ik door dit plan ooit korter zou wachten voor het verkeerslicht.

Wat een deceptie …

Toen kwam er een commissie die onderzocht wat gehandicapten nodig hadden om zich in de openbare ruimte te bewegen. De opdracht was om bouwstenen voor het beleid aan te dragen. Ik mocht er in meedoen namens de fractie. Het werd niet meeslepend, maar wel boeiend en interessant. Het werd mijn eerste positieve politieke ervaring.

In het hele proces trokken we intensief op met de mensen die het betrof. We hadden bijvoorbeeld gesprekken met de belangenorganisaties. Daardoor konden ze volgen hoe de bouwstenen verwerkt werden in het raadsdebat. Waar ze het niet begrepen legden we het uit, of we organiseerden we een gesprek met ambtenaren. Waar ze het er niet mee eens waren, legden we uit dat partijen soms verschillende standpunten hadden. Of dat er rekening moest worden gehouden met geld.

Aan het einde van het proces voelden de belangengroepen zich gehoord. Het proces zelf was voor hen duidelijk geweest. Dat ze niet op alle punten hun zin kregen was geen probleem meer. In het besluitvormende debat verwezen raadsleden terug naar het proces en vertelden hoe zij tegen de oplossingen aan keken. De voorstellen werden aangenomen en verankerd in beleid.

Dit is geen sprookje, maar een waargebeurd verhaal uit het begin van mijn politieke loopbaan. Door deze ervaring heb ik geleerd dat de raadsvergadering het sluitstuk is van een voorbereidingsproces. Dat het meeslepende betoog eerder iets van de inwoners is, waardoor je als politicus overtuigd wordt in plaats van andersom. En vooral dat je iets bereikt als je de probleemstelling goed, en liefst samen onderzoekt. Lessen, die ik graag met je deel. Daarom …


Met deze, en alle politieke ervaring daarna in het achterhoofd, èn alle gesprekken die ik voerde èn alle trainingen die ik gaf ontwikkelde ik in 2020 de training Vanuit Regie Naar Resultaat. Hieronder vertel ik je er graag meer over.

Link naar training Vanuit Regie Naar Resultaat

PS. Je kunt natuurlijk ook altijd even bellen: 06 2141 4200.


Ander aanbod van De Politieke School

Politiek Zonder Spelletjes


Als jij wilt sparren over de beste stuurlui, of een andere netelige politieke situatie, dan is de workshop Politiek Zonder Spelletjes echt iets voor jou.
 
Op 20 januari is er weer een online workshop Politiek Zonder Spelletjes. Het is een kennismaking met strategieën om overeind te blijven in het politieke spel en onverstoorbaar te blijven werken aan je doelen. In de workshop maak ik de zwarte kant van politiek bespreekbaar aan de hand van de casussen die de deelnemers inbrengen. We wisselen ervaringen uit. Ik vertel over mijn ervaringen en mijn missers. Ik neem je mee in mijn optimisme en geef je 12 praktische lessen, die je morgen kunt toepassen. Het duurt twee uur en wordt gegeven via Zoom. Meer informatie vind je hier.
 
De workshop is al bijna volgeboekt, dus geef je snel op. Dit is de link naar het inschrijvingsformulier.
 
De workshopagenda voor 2021 tref je hieronder.
De Politieke Kaderschool


Goed voorbereid naar de Kadernota. Als je fractievoorzitter bent en je wilt optimaal invloed uitoefenen op de het eerste jaar na de verkiezingen, dan begin je nu al met de voorbereidingen.

De Politieke Kaderschool is een tweedaagse fysieke training voor fractievoorzitters en hun rechterhand, bijvoorbeeld de financieel deskundige. 

In deze training maak je een start met je Algemene Beschouwing en leer je erover te communiceren.

De training is op 19 en 20 maart, is inclusief een overnachting en wordt gegeven in het midden van het land door Trudy Veninga en Brigitte Leferink.

Meer informatie vind je onder deze link.
 


Agenda


Online Workshop Politiek Zonder Spelletjes
 
Lunchsessies (11.30-13.30 uur)
20 januari
17 februari
17 maart
 
Avondsessie (19.30-21.30 uur)
15 februari
 
Online Training Vanuit Regie Naar Resultaat
 
Editie I: 
Vrijdagochtenden, 9.00-12.30 uur
12 februari. 26 maart. 14 mei en 25 juni

Editie II:
Vrijdagmiddagen, 13.00-16.30 uur
19 februari, 16 april, 21 mei en 2 juli

Bij voldoende belangstelling komt er een avondeditie op maandagavond, 19.00-22.30 uur

De Politieke Kaderschool

Vrijdag 19 en zaterdag 20 maart 2021.
In Bunnik (onder voorbehoud)