Changemaker

Ik krijg pijn in mijn buik van changemakers. Waarom altijd systemen overhoop halen, terwijl de helft van het nut nog niet bewezen is? Waarom een omgevingswet introduceren, terwijl ambtenaren nog bezig zijn de laatste wetswijzigingen te implementeren? Waarom dat geschuif met jeugdzorg van de ene overheidslaag naar de andere? Als we het niet meer weten, veranderen we het systeem. Overbodig gedoe in mijn ogen. Ik erger me er aan.

Verbeteren. Daar ben ik meer van. Zoeken naar mogelijkheden binnen de bestaande structuur. Hebben we alles benut? Wordt iedere mogelijkheid daadwerkelijk gebruikt en kunnen we dat gebruik optimaliseren? Bij de omgevingswet en de jeugdzorg vraag ik me dat dus af. In de politiek zijn we er heel goed in onszelf bezig te houden. Tegelijk vragen we ons af waarom de burgers niet snappen waar we mee bezig zijn.

Ik kom er dus achter dat ik geen changemaker ben, geen vernieuwer, geen veranderaar. Irene, dé vrouw die changemakers een VIP training geeft, is er niet door uit het veld geslagen. Ze legt uit dat changemakers geen veranderaars hoeven zijn die alles overhoop halen, maar boodschappendragers die de wereld in beweging brengen. Inspirators, ted-talkers, bemoedigers, influencers. Nelson Mandela, Martin Luther King, Jezus, Drees, dat werk. Dat is andere koek. Oef. Ik heb wel een boodschap. Noem het een wens of een verlangen.

Wat ik wil bereiken is een geweldloze maatschappij, waarin politiek zo plezierig wordt bedreven dat elke inwoner zich gehoord voelt en zijn kwaliteiten kan inzetten om het geheel beter te laten worden.

Zou ik een toch een ietsie pietsie changemaker kunnen zijn?

En jij? Hoe zit het met jou?

Zit er een changemaker in jou? Laat even weten door deze enquête in te vullen:

Naar de enquêteInschrijven nieuwsbrief Naar de workshop Politiek Zonder Spelletjes Naar de training Vanuit Regie Naar Resultaat Naar de reviews