Ik mag een voordracht doen bij een Rotary Club over de gemeentepolitiek. Specifieker: wat gebeurt er met je stem na de gemeenteraadsverkiezingen? Heel gaaf om over dat boeiende proces nu eens te vertellen, met smeuïge anekdotes en mooie praktijkvoorbeelden. Mateloos enthousiast kan ik er van worden, want het gaat over mensen die met hart en ziel knokken om hun idealen om te zetten in programma’s en beleid.

Dat zie ik. De man op de bank ziet en ervaart andere dingen. In zijn contacten met de overheid voelt hij zich niet gehoord. Hij ziet politici die rollebollend vechten om een paar knikkers, die alles doen om een ander zwart te maken, om zelf op het pluche terecht te komen. Hij ziet de buitenkant van het machtsspel, telt zijn knopen, en keert zich vervolgens gedesillusioneerd af van alles wat met politiek te maken heeft. Daar sta ik dan, met mijn goede bedoelingen om te laten zien wat er achter die machtsstrijd zit.

Wat mij raakt in gesprekken over politiek is dat het bijna onmogelijk is om het gespreksonderwerp bij het politieke bedrijf te houden. Goed bedoelde, en aanvankelijk open gesprekken over politieke processen lopen binnen de kortste keren uit op het uiten van – al dan niet gefundeerde - meningen over actuele besluiten of frustraties over het handelen van het politiek bestuur. De "man op de bank" vindt er het zijne van, en vindt vooral dat hij dat overal en altijd mag roepen. Zonder een vraag te stellen. Zo gaat het. Toch doet het pijn. Het gaat niet meer over de argumenten achter de besluiten, het gaat niet meer over democratie, laat staan dat het gaat over de visie op de samenleving.

Daarom ben ik blij met de uitnodiging om iets te vertellen over het proces achter de schermen. Over de positieve en eerlijke kanten van politiek. Ik wil graag iets vertellen over de gedreven mensen die aan de onderhandelingstafel zitten. Uren spreken ze met elkaar om tot een politiek program te komen waar een zo groot mogelijke meerderheid van de gemeenteraad, dus de bevolking, zich in kan vinden. Waar ze mensen mee kunnen helpen en ondersteunen. En ze proberen de inwoners daar ook nog zoveel mogelijk in te betrekken. Het verdient begrip en respect. Be good and tell it. Ik ga het doen!

21 februari 2018

#ikkomopvoorraadsleden