In een exclusieve, meerdaagse training leer je een resultaatgerichte strategie op te zetten.

Zie de politieke ideeën van jouw partij terug in de begroting

De Politieke Kaderschool

Heb jij als fractievoorzitter moeite om je rol te pakken op belangrijke momenten? Kijk jij op tegen de financiële stukken die je moet kennen? Vind je het lastig om je algemene beschouwing te schrijven? Zie jij jouw partij-ideeën onvoldoende terug in het beleid? Verlang jij ernaar om vaardiger te worden in het publieke debat? Dan is de Politieke Kaderschool echt iets voor jou!

Dit trainingstraject leert je een doordachte politieke strategie te bepalen en daarover aansprekend te communiceren en overtuigend te debatteren. Gericht op resultaat. 

  • Je formuleert jouw politieke doel voor het volgende jaar
  • Je werkt een politieke route uit
  • Je bepaalt je communicatiestrategie
  • Je start met het schrijven van algemene politieke beschouwingen en de presentatie daarvan.
  • Je bekwaamt je in het politieke debat.

Trudy Veninga en Brigitte Leferink hebben een training ontwikkeld om jou te helpen je optimaal voor te bereiden op de debatten in de begrotingscyclus.


In het kort

De Politieke Kaderschool is een (fysiek) trainingstraject van drie dagen, waarin jij (en eventueel je “rechterhand” of jouw opvolger) eraan werkt om de politieke doelen van jouw partij opgenomen te krijgen in de begroting.

Een politiek jaar telt twee belangrijke besluitmomenten:

- in de maand juni als de kaders voor de begroting van het jaar erop worden vastgesteld

- in de maand november als de begroting voor het jaar erop wordt vastgesteld.

De training in het voorjaar bereid je voor op het moment van kaderstelling. Dit is de grondslag van de begroting. De training in het najaar bereid je voor op de begrotingsbehandeling.

Elke trainingsdag werk je aan een onderdeel: je vertaalt je missie en je politieke doel voor het volgend jaar, je bepaalt je communicatie- en onderhandelingsstrategie en je bekwaamt je in doelgericht presenteren, argumenteren en debatteren.

Deze training gaat je helpen om op tijd te starten met strategisch handelen, strategisch communiceren en je te bekwamen in de presentatie van jouw ideeën.

Je maakt een goede start met de voorbereiding als je niet wacht tot je de stukken krijgt. Ambtenaren beginnen direct na de begroting met de voorbereiding voor het daaropvolgende jaar: de jaarrekening wordt opgemaakt; net als het de balans van de grondexploitatie en het eerste kwartaal. Over deze stukken besluit het college in april of mei. Direct daarna stellen zij de concept kadernota vast die moet leiden tot de begroting voor het jaar erna. Het beste startmoment voor jouw voorbereiding is dus ook in de wintermaanden.

Direct na de kaderstelling start het omzetten van de kaders in de begroting. Het college neemt de besluiten hierover in september. Het politieke werk om goed voorbereid te zijn op de begrotingsbehandeling begint dus vroeg in het najaar.

Issue-eigenaar worden gaat niet vanzelf. Om ervoor te zorgen dat mede-politici en inwoners een onderwerp met jou gaan associëren moet je je punt iedere keer herhalen. Denk maar eens aan strategieën die succesvolle politici hanteren. Zij bereiden hun onderwerp voor door voorafgaand aan de besluitvorming er al bekendheid aan te geven. Zij maken daardoor anderen warm voor hun doelen en beïnvloeden daarmee de politieke agenda. Hun thema wordt belangrijker. Het startmoment voor jouw communicatie loopt dus parallel aan de inhoudelijke voorbereidingen.

Je stem is een van je belangrijkste instrumenten als politicus. Aristoteles leerde ons al over retorica, de kunst van het overtuigen. Een goede politicus weet hoe hij zijn plannen treffend kan overbrengen, hij kent zijn kernboodschap en kan deze in alle situaties toepassen. Zonder overtuigingskracht lukt het niet om je politieke ideeën te realiseren. Daarom organiseren we een derde dag om de puntjes op de i te zetten.

Focus en concentratie is de basis van politiek succes. Dat betekent niet dat je je bezighoudt met “one issue”, maar dat je je richt op wat politiek voor jou het belangrijkste en het meest haalbaar is.

Je mag alleen komen, maar je “rechterhand” of je opvolger mag zich wat ons betreft ook inschrijven.

Dat is bijvoorbeeld:

  • Je financieel woordvoerder, degene die jou helpt met het lezen van de begroting. Deze persoon snapt hoe de gemeentelijke financiën in elkaar zitten.
  • Je politieke en of communicatieve helper in de fractie. Met deze persoon stippel je de strategie uit.
  • De politicus in opleiding, je mentee. Dit is de persoon die in de toekomst een belangrijke rol in de fractie zal spelen en daarvoor opgeleid wordt.

Wij raden je in ieder geval aan om je deelname met je fractieleden te bespreken en hen te betrekken bij de concretisering van je stappenplan.


Hoe werkt het?

De training is verdeeld over drie dagen, waarvan de eerste 2 dagen aaneengesloten zijn met een avondprogramma en een overnachting. Dit organiseren we aan het einde van de winter, in maart (* in 2024 april) in en bij veel aanvraag aan het einde van de zomer, in september.  De derde dag organiseren we in de weken voorafgaand aan de politieke besluitvormingscyclus: eind mei en eind oktober.

Elke dag behandelen we een aspect van de voorbereiding:

  • politieke focus,
  • strategisch communiceren,
  • vaardigheden in presentatie en debat.

Wat levert de training je op?

De training levert je in ieder geval een eerste concrete aanzet van jouw strategie voor het nieuwe politieke jaar op. Dat is al heel fijn. En verder:

  • Je kent je politieke doel en je kunt het presenteren
  • Je snapt hoe je je doel in de kadernota, en daarmee in de begroting kunt verwerken
  • Je hebt een idee van de politieke stappen die je kunt zetten om je thema te agenderen
  • Je maakt kennis met collega deelnemers die in dezelfde situatie zitten. Hierdoor word je communicatie- en je politieke strategie rijker
  • Omdat je je maatje mag meenemen, levert je dat direct een sparringpartner op, waarmee je kunt blijven samenwerken en of taken mee kunt delen
  • Een toepasbare strategie, die je ook in andere politieke situaties en debatten kunt toepassen
  • Tijd en gelegenheid om je financieel-technische vragen te deponeren
  • De mogelijkheid tot een spargesprekken van een half uur bij één van de trainers

Het is geen cursus in financieel-technische aspecten van de gemeentelijke begroting

Je krijgt geen uitleg over de opbouw van de begroting, de paragrafen of de wijze waarop de tarieven berekend zijn bijvoorbeeld. Het is een politieke training. Je werkt aan de politieke doelen, je schrijft een politiek verhaal, je oefent je politieke presentatie en je krijgt feedback van (oud)politici.

Maar een paar slimme financieel technische tips helpen wel!

Dus, krijg je de gelegenheid voor een exclusieve Q&A met een financieel-politiek expert, zodat je je technische vragen wel kwijt kunt en ook nog een aantal tips krijgt.

Wat is jouw investering?

De belangrijkste investering is jouw tijd. Je kunt succesvol en ontspannen politiek bedrijven als je toepast wat je geleerd hebt.

De kosten voor deze driedaagse training zijn 1350,- euro all-in. (De Politieke School is een CRBKO geregistreerde instelling en mag daarom BTW vrij facturen)

Wat krijg je voor dat geld?

  • Drie en een halve trainingsdag. Dat staat gelijk aan 26 actieve trainingsuren
  • Daarnaast nog twee consulten van een half uur om te sparren of advies te vragen
  • Werkformulieren en hand-outs die je kunt blijven toepassen.
  • Tijd om te werken aan je politieke strategie, je algemene politieke beschouwing en je persoonlijke competenties
  • Een stevige basis voor het fractiewerk in deze periode

De prijs is inclusief BTW, koffie, thee, water, 3x lunch, 3x smoothie, een diner, een overnachting en ontbijt.

Tip:

Wellicht hoef je het niet zelf te betalen. Gemeenteraden hebben geld gereserveerd voor scholing en opleiding. Misschien je eigen partij ook wel. Vraag het na bij de griffie, je fractie- of bestuursvoorzitter.


Je hoeft de drie dagen niet in één keer te boeken. Het is mogelijk om je alleen in te schrijven voor de 2 aaneengesloten dagen. Dan kun je later beslissen of je de 3e dag ook nog meedoet. 

Vind je dit een interessante optie? Neem dan contact op om hier persoonlijke afspraken over te maken. 



Patricia van de Vijver, fractievoorzitter in Sluis

Een van je taken als fractievoorzitter is om een algemene beschouwing te houden. Maar hoe pak je dat aan? Het werk van een raadslid raakt zoveel terreinen (wonen, zorg, leefbaarheid, ed), als je die allemaal benoemd ben je heel lang aan het woord. Hoe zorg je dat je beschouwing goed opgebouwd is? Dat mensen niet afhaken? Dat inwoners weten waar je voor staat als politieke partij en dat je draagvlak krijgt voor je ideeën? Tijdens de cursus heeft Trudy handvaten en praktische tips waar je gericht mee aan de slag kunt gaan bij het schrijven van de beschouwing. Je bent actief bezig en met de feedback die je krijgt heb je een goede basis om thuis je beschouwing verder uit te werken en concreet met je doelen aan de slag te gaan.




Een slimme en strategische voorbereiding loont!

Je hoeft geen financieel expert te zijn om de begroting te beïnvloeden. Denk ook niet te snel dat je geen invloed kunt hebben, omdat alles al dichtgetimmerd is of omdat je door coalitiedeelname vleugellam bent. De huidige beleidsagenda is er ook gekomen doordat politici iets agendeerden. Dat kun jij ook. Je bent toch ook niet voor niets de politiek ingegaan? Je weet dat je iets wilt bereiken; je wilt je verkiezingsprogramma uitvoeren. Met je betrokkenheid is niets mis, anders zou je de maatschappelijke problemen niet willen oplossen. Wat je nu nodig hebt is een geconcretiseerd doel en een strategie om dat tot een resultaat te brengen.

Politiek-financieel expert

In 2022 ontvingen wij Michiel van der Eng als gasttrainer. Michiel is ambtenaar, trainer, columnist en oud-wethouder. Iemand met genoeg ervaring om jouw vragen op het financieel technische gebied! Ook dit jaar zorgen wij voor een gasttrainer, zodat jij je vragen kunt deponeren.

Dus als je besluit deel te nemen, weet je zeker dat je wordt ondersteund door trainers die het allemaal aan den lijve hebben ondervonden. Die de omgeving van binnenuit kennen. Die zelf ook hebben geworsteld. En die ook nog eens weten hoe je echte interactie laat plaatsvinden.



Inge, fractievoorzitter in Bunnik.
 
Goede opzet. Er is veel ruimte voor vragen, gesprek, en zelf oefenen. Ik heb het meest gehad aan het maken van een inhoudelijke goed onderbouwde algemene beschouwing. Het gaat niet alleen om een mooi verhaal houden, maar vooral de onderbouwing ervan is belangrijk. Ik heb ook geleerd dat ik best goed een verhaal kan opbouwen en vertellen. Ik was bang dat ik niet zo goed (aarzelend) zou overkomen. Nu weet ik dat het goed is om ten allen tijden je doel te herhalen, herhalen, herhalen. En dan stapsgewijs daarnaar toe werken met concrete ideeën.


Fractieteams

Het is mogelijk deze training af te nemen als fractieteam (van maximaal 16 mensen). Je werkt dan aan het overkoepelende fractiedoel. De training maken we op maat voor jullie fractie. De kosten bedragen 3600,- per groep van 10 personen, daarboven betaal je 950,- p.p. 


De volgende Politieke Kaderschool start in april 2024. Wil je op de hoogte blijven van de exacte data? Klik hier of abonneer je op de nieuwsbrief.

Naam | adres | postcode | plaats | t.a.v.

Bijvoorbeeld: Raadslid | Fractievoorzitter | Kandidaat raadslid | Wethouder | Assistent

Vul hier je belangstelling in: Kennismakingsworkshop direct-van-start |Editie voorjaar |Editie najaar.

De leveringsvoorwaarden kan je hier inzien.

Voeg info@depolitiekeschool.nl toe aan je adresboek om te voorkomen dat e-mail in de spambox belandt.

Nog vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over De Politieke Kaderschool!

Of bel direct met De Politieke School 06 2141 4200

FAQ De Politieke Kaderschool


Vrijwaring

Deze informatie zal tot een maand voorafgaand aan de training nog worden aangevuld. Indien je op de hoogte wilt blijven van de aanvullingen, of je wilt een omissie doorgeven, laat dan weten via een e-mail aan info@depolitiekeschool.nl.