FAQ De Politieke Kaderschool


Ik ben (nog) geen fractievoorzitter, mag ik me inschrijven?

Ja, zeker als je de ambitie hebt om die functie te gaan bekleden nodigen we je van harte uit. We houden wel de balans van de training in de gaten; er is dus beperkt ruimte voor niet-fractievoorzitters. Houd er rekening mee dat je wordt aangesproken alsof je de functie al hebt.

Wat is de groepsgrootte?

We gaan uit van een minimum van 10 deelnemers en een maximum van 16 deelnemers.

Bij 12 aanmeldingen gaat de training zeker door.

Hoe lang duurt een dag?

De eerste dag beginnen we om 9.30 uur. Als je van ver komt, hoef je niet midden in de nacht te vertrekken.

We stoppen om 21.00 uur. Dat is laat, maar natuurlijk is er een behoorlijke lunchpauze en ook voor het aperatief en het diner nemen we ruim de tijd. Daarbij komt dat je blijft slapen, dus je hoeft niet meer naar huis.

De tweede dag starten we om 9.00 uur. Bijtijds, want je hebt geen reistijd. Bijtijds, zodat je om 16.00 uur weer af kunt reizen naar huis.

De derde dag werken we tussen 9.30 en 16.30 uur.

Hoeveel pauzes zijn er?

Gedurende de dag plannen we voldoende pauzes voor koffie en thee en de sanitaire stop. In de werkpauzes krijg je ook gelegenheid om even te lopen, een andere plek op te zoeken en iets te nuttigen.

We plannen een uur in voor lunchpauzes. Voor het aperitief en het diner nemen we uiteraard ook de tijd.

Waarom zijn er drie dagen?

Wij geloven dat je het beste leert door te oefenen in de praktijk en daar feedback op te krijgen. Daarom krijg je bij ons voldoende oefentijd. Oefenen doe je niet alleen tijdens de training, maar ook daarna in je dagelijkse praktijk. Pas aan het einde van de derde dag sluit je het leerproces van de training af.

Het leren begint al bij de voorbereiding. Op de trainingsdagen leer je en oefen je zoveel mogelijk. Je krijgt een opdracht mee naar huis en gelegenheid tot consultatie. Op deze wijze verwerk je de leerstof in je eigen situatie: door te doen! De derde dag reflecteren we en voegen we vaardigheden toe. Ook na de derde dag heb je nog recht op een half uur consultatie.

Zijn alle drie de dagen noodzakelijk?

Ja. als je echt politiek resultaat wilt boeken. Dan telt elke stap. De laatste stap voordat het besluit genomen wordt is de behandeling in de gemeenteraad. Daar wil je dus goed beslagen ten ijs komen na zoveel voorbereidend werk. Daarom trainen we je debatvaardigheden de derde dag. We zetten daarmee de puntjes op de i.

Nee, als je je vooral wilt focussen op een onderdeel. Je kunt de training afnemen in 2 onderdelen. Dan boek je de 1e twee aaneengesloten dagen en beslis je later over de 3e dag. Neem in dat geval contact op.

Heb je alleen interesse in de 3e dag? Geef je dan op voor de Mastertraining Politiek Competent. Deze is toegankelijk voor fractievoorzitters en ervaren raadsleden. 

Ben ik verplicht om te overnachten?

We raden het ten zeerste aan om te blijven overnachten, daarom is het in de prijs inbegrepen. Samen uit, samen thuis versterkt het groepsgevoel en draagt daarmee bij aan het leerproces. Het is een spelregel die we de hele training hanteren.

Ben ik verplicht om mee te dineren?

Tijdens het diner is de Q&A voor financieel-technische vragen ingepast. Je mist dat onderdeel als je besluit niet mee te dineren. Wij denken dat het vragenuurtje meerwaarde heeft voor het leerproces, dus we raden je sterk aan het hele programma mee te doen.

Kan ik dieetwensen kenbaar maken?

Natuurlijk. De locatie, het Postillion Hotel in Bunnik of Amersfoort, staat erom bekend dat aan dieetwensen kan worden voldaan. Geef het aan op je inschrijvingsformulier bij de opmerkingen.

Waarom is de training fysiek? Kan ik online meedoen?

De training is fysiek omdat wij interactie en onderlinge uitwisseling van ervaringen en tips zo belangrijk vinden. In een online training komt de interactie ook tot stand, maar is minder effectief. Wij zijn ook van mening dat de training te lang duurt om het online vol te houden.

Er is geen mogelijkheid om de training of onderdelen daarvan online te volgen. De training Vanuit Regie Naar Resultaat is wel een online leertraject.

Stel dat ik geen missie of thema paraat heb, kan ik dan toch meedoen?

Natuurlijk! Als je wilt gaan we er naar op zoek. Of anders neem je een oefenthema dat aansluit bij jouw persoonlijke ambitie.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, het is mogelijk om in meerdere termijnen te betalen. Daar maak ik een persoonlijke afspraak over, die ik bevestig bij de factuur.