Een van de vaardigheden waarover een politicus moet beschikken is de kunst van het onderhandelen. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten voordat je aan de onderhandelingstafel plaatsneemt? En wat kan en mag je doen als je voor een dilemma komt te staan?
Onderhandelen doe je als politicus eigenlijk altijd. Voortdurend tast je af hoe andere politieke fracties in de wedstrijd zitten. Je let goed op wat anderen zeggen in voorbereidende vergaderingen. Je weegt af of je nog een gesprek aan moet gaan om een motie binnen te halen.
In deze workshop leer je je voor te bereiden op elke onderhandeling.
We richten ons in de workshop op een fictief raadsstuk dat geagendeerd staat, of op een doel dat je wilt bereiken. Ik ga ervan uit dat je je visie goed voor ogen hebt en ook al achtergrondinformatie hebt vergaard.
De workshop
In de workshop bepaal je je strategie voor het onderhandelingsveld. Je werkt vanuit je eigen politieke positie en met je eigen doel. Ik help je om de optimale strategie uit te stippelen. Na de workshop heb je een onderbouwde inzet in handen waarmee je flexibel kunt opereren op het speelveld.
Het handige model dat je kunt gebruiken krijg je kado.
Voor raadsleden, kandidaat-raadsleden, fractie-assistenten, -medewerkers, -vertegenwoordigers, commissieleden, burgerleden, burgerraadsleden. Je mag meer leden van je fractie inschrijven en meenemen.
De training staat nadrukkelijk ook open voor griffiers en hun medewerkers om hun raadsleden te kunnen adviseren.
Praktische informatie
Tijd: 1 uur
Datum: kijk in de agenda
Kosten: 50 euro alles inclusief
Locatie: via Teams
Aantal deelnemers: maximaal 10