Individuele begeleiding

Altijd met een gerust hart de politieke arena in.

Waarom individuele begeleiding?

Raadsleden en fractievoorzitters moeten voortdurend keuzes maken in een bewegend politiek speelveld. Wat je vandaag hebt bedacht, kan morgen anders uitpakken. Soms kan het nodig zijn de strategie onder de loep te nemen, of de basisuitgangspunten nog eens tegen het licht te houden. Kunnen overleggen met vertrouwde mensen om je heen is van vitaal belang. In de regel fungeert de fractie als plek om alles te bespreken en kunnen fractieleden altijd bij elkaar terecht. In verkiezingstijd is er overleg met bestuursleden en/of de lijsttrekker. Daarbuiten kan een vertrouwd, maar onafhankelijk en deskundig 'oor' je helpen:

Je hebt behoefte aan een onafhankelijke blik

Op de momenten dat het je zelf niet goed lukt om objectief naar een situatie te kijken kan een individuele begeleiding een uitkomst zijn. Neem de situatie dat een fractielid dreigt tegen de motie te stemmen, terwijl je het eens was over de koers. Je bent dan ook boos of teleurgesteld. Hoe kun je het gesprek aan? Welke alternatieven zijn er mogelijk? Of neem de situatie dat je voor het dilemma staat of je mee moet gaan met een voorstel? Het voelt als verraad. Wat laat je de doorslag geven? Hoe kun je je verantwoorden?

Je hebt behoefte aan inzicht

Soms ligt er een besluit voor, waarvan de maatschappelijke effecten onvoorspelbaar zijn. Of je krijgt ze niet gerijmd met jouw politieke uitgangspunten. Dat levert stress op. Waar toets je het aan? Welke scenario's zijn mogelijk? Hoe kun je kiezen? Of neem het moment dat je op het punt in conflict te raken. Je bent verontwaardigd en moedeloos. Moet je confronteren of zijn er andere mogelijkheden?

Je hebt behoefte aan overzicht

Ongetwijfeld herken je het moment dat er zoveel stukken klaarstaan om te lezen, dat je niet weet waar je moet beginnen. Je energie verdwijnt en het maakt je lichtelijk wanhopig. Wat kun je doen om te herprioriteren? Wat kun je negeren? Of je staat op het punt een pakkend betoog te schrijven. Je bruist van de idee├źn, maar het lukt niet om op papier te krijgen. Je raakt ge├»rriteerd en moedeloos. Hoe schrijf je overzichtelijk op? Wat is de kernboodschap?


Weer grip op de situatie