In een online training van 4 halve dagen help ik je de regie op te pakken.

Wil je regisseur van je eigen politiek succes worden?


Online Training Vanuit Regie Naar Resultaat

In een online training van 4 halve dagen help ik je de regie te pakken.

Heb je ambities een goed raadslid te worden, misschien een expert op je portefeuille èn wil je de politieke arena goed voorbereid betreden? Wil je deze periode zichtbare resultaten boeken? 

Als jij ambitie en doorzettingsvermogen hebt om een doelgerichte, herkenbare en betrouwbare volksvertegenwoordiger te worden, dan is de Training Vanuit Regie Naar Resultaat iets voor jou!

Deze training leert je hoe je on-the-job het politieke spel kunt spelen en resultaat kunt boeken.

Je werkt strategieën uit voor je eigen portefeuille, waardoor je de regie krijgt over je eigen politieke agenda en je niet laat afleiden.

Het is een training die van jou een all round politicus maakt, een stemmenkanon misschien, maar vooral een doelgerichte volksvertegenwoordiger die iets bereikt voor de samenleving.


In het kort

Vanuit Regie Naar Resultaat is een Training van vier dagdelen, waarin je het politieke spel in al zijn facetten leert hanteren. Er zijn verschillende speelvelden waarop de politicus moet kunnen handelen om resultaat te boeken:

- in het gemeentehuis

- in de samenleving

- in het bestuur

- in het publiek

In elk dagdeel maak je kennis met een speelveld.

Je gaat intensief op dat speelveld in en maakt per speelveld een persoonlijk doelgerichte strategie.

Deze training gaat je helpen om politiek succesvol te zijn. Om dit te bereiken moet je op verschillende fronten tegelijk werken: je doel en je positie voor ogen houden, altijd op zoek naar een meerderheid, aansturen op besluitvorming en werken aan je herkenbaarheid. Hoe scherper je doel is, hoe beter je erin slaagt om effectief te zijn op alle speelvelden.

Hard werken betekent niet automatisch dat je regie hebt op het resultaat. Het levert pas wat op als je doelgericht hard werkt. Als je weet waar je naar toe werkt, dan wordt het harde werken zinvol. Dan lukt het om de meest effectieve weg te vinden. Dat heet regie.

Focus is de start van regie. Focus helpt je om je niet van de wijs te laten brengen. Met focus kost het je minder moeite om je in de volle omvang te concentreren op wat je wilt bereiken. Je gaat iedere situatie, ieder voorstel, iedere handeling plaatsen in de context van jouw doel. Je werkt aan je eigen geloofwaardigheid en aan draagvlak bij anderen. Dat geeft -ook gedurende de weg ernaartoe- voldoening. Je voelt je nuttig.

Je ideeën gaan wel landen, omdat je het anders gaat aanpakken. Dat is lekker voor je zelfvertrouwen en vooral fijn voor de mensen die je ermee wilt helpen.

Veel burgemeesters, wethouders en ministers begonnen als raadslid.

Zij voelden zich thuis op het speelveld, maakte furore met een onderwerp of een manier van politiek bedrijven en kozen ervoor hun loopbaan politiek voort te zetten. In de politiek lijkt het alsof je ‘automatisch’ doorstroomt naar een hogere functie, maar vaak wordt het aan je gevraagd omdat je opvalt.

Geef dus niet te snel op! Je bent niet voor niets de politiek ingegaan. Je weet dat je iets wilt bereiken.


Hoe werkt het?

De training is verdeeld over 4 dagdelen, oftewel 4 modules. Elke module behandelt een speelveld waarin je je politieke werk doet: in het gemeentehuis, in de samenleving, in het bestuurlijk proces en in het publiek.

In elke module werk je stap voor stap een doelgerichte strategie uit.

 • Je positionering in het gemeentehuis
 • Je interactie op maatschappelijke speelveld in de samenleving
 • Je sturing in de bestuurlijke processen in de gemeente en daarbuiten
 • Je profilering in het publiek.

Hoe ziet een module eruit?

Het doel van een module is om uit te zoeken hoe je op het specifieke speelveld kunt handelen om in deze bestuursperiode resultaat te halen. In de eerste module maak je van je (misschien vage) missie een concreet doel, waarmee je je kunt positioneren. Elke module start met het specifieker aanscherpen van je doel door middel van een pitch.

Met het doel voor ogen gaan we in op het speelveld. We wisselen ervaringen uit, ik geef je praktische handvatten waarmee je oefent. Je krijgt werkbladen om al tijdens de module aan je eigen plan te werken. We eindigen altijd met vooruitblik op de volgende keer.

Aan het einde van de sessie kun je je doel vertalen in een haalbare en toepasbare strategie om het doel op dat specifieke speelveld te bereiken.Wat leer je precies in een module? Hoe gaat dat in zijn werk?

Elke module start met een introductie over het speelveld. Daarna geef je een pitch over jouw missie en het doel dat je wilt bereiken. Je krijgt feedback. Door het oefenen en de feedback wordt je doel voor jezelf steeds concreter en kun je het steeds beter verbinden aan verschillende situaties.

Je krijgt kennis van alle elementen en actoren uit een speelveld. Natuurlijk doen we dat interactief. Daarna verwerk je de kennis in een persoonlijk actieplan. Je krijgt feedback. Door het uitwerken van concrete acties krijg je een beter zicht op de haalbaarheid van je doel en de stappen die nodig zijn om het te bereiken.

De module eindigt met een praktijkopdracht. Daarmee oefen je een onderdeel uit je strategie, bijvoorbeeld een betoog of een gesprek. Door de praktijkopdracht ben je nog beter voorbereid om je strategie uit te voeren.Anja de Rijk – de Jong, fractievoorzitter CDA gemeenteraad Kaag & Braassem:
"Ervaringen delen, open luisteren en constructief aan de slag. Zo ervaar ik mijn sessies met De Politieke School. Politiek vraagt 'een lange adem'. Door mijn trainingen en sessies bij De Politieke School word je weer in de juiste richting 'gezet' en bespreek je een plan van aanpak om je doel te bereiken. Een aanrader voor iedereen die open en daadkrachtig politiek wil bedrijven."


Wat levert de training op?

 • Een bruikbare pitch over jouw thema
 • Een direct toepasbaar plan om je doel te bereiken
 • Een persoonlijk uitgewerkt stappenplan
 • Inzicht in en besef van het politieke (rollen)spel
 • Dieper begrip hoe je politieke instrumenten effectief kunt inzetten
 • Gedegen kennis van politieke processen
 • Een startpunt voor alle onderhandelingen.
 • Gelegenheid om te klankborden met vakgenoten
 • Tijd en ruimte om uit de waan van de dag te werken aan je politieke doelen
 • Alle ins en outs van jouw missie, thema en doel
 • Handvatten om meer politiek profiel te krijgen
 • Persoonlijk advies en feedback.

Wat is jouw investering?

De kosten voor de training zijn 595,- per persoon all-in. (De Politieke School is een CRKBO geregistreerde instelling en mag daarom BTW vrij factureren.)

Wat krijg je voor dat geld?

 • Ongeveer 14 trainingsuren. Dat staat gelijk aan twee hele dagen, maar dan zonder de reistijd.
 • Daarnaast nog vier consulten van een half uur om de praktijkopdracht te bespreken of persoonlijk te sparren.
 • Werkformulieren en hand-outs die je kunt blijven toepassen.
 • Tijd om te werken aan je politieke plannen en je competenties.

Het is mogelijk om in termijnen te betalen.

Het is mogelijk om de training in losse sessies af te nemen. Bel me voor de mogelijkheden.Teuni Scholthof, raadslid gemeenteraad Deventer en organisator teamtraining:

“Trudy helpt bij strategische focus. Trudy heeft voor CDA Deventer een heidag verzorgd waarin we onze strategische focus hebben bepaald. We wilden als fractie en bestuur tijdig vooruitkijken naar de volgende verkiezingen. Door de begeleiding van Trudy zijn de vele meningen over inhoud en tactiek samengebracht tot een compacte en haalbare strategie. Haar kracht zit in het bereiken van consensus in een diverse groep, waarbij elk individu wordt gehoord.”


TIP

Wellicht hoef je het niet zelf te betalen. Gemeenteraden hebben geld gereserveerd voor scholing en opleiding. Misschien je eigen partij ook wel. Vraag het na bij de griffie, je fractie- of bestuursvoorzitter.

Bij De Politieke School weet je je verzekerd van praktisch resultaat over langere termijn. Ik ben ervan overtuigd dat het loont om te investeren in opleiding, omdat ik het zelf ondervonden heb.

Fractieteams

Het is mogelijk deze training af te nemen als fractieteam (van maximaal 10 mensen). Je werkt dan niet aan je persoonlijke doel, maar aan het overkoepelende fractiedoel. De training maak ik op maat voor jullie fractie. De training duurt dan 4 dagdelen online of 2 hele dagen fysiek (9.30 – 16.30 uur op jullie locatie). De kosten bedragen 2400 euro per fractie van 4 personen (daarboven betaal je 495,- p.p.)

Meld je nu aan!

De trainingen vinden plaats op vrijdagmorgen en start twee keer per jaar: in april en in oktober. Je kunt je aanmelden en aangeven wanneer je wilt starten. Wil je op de hoogte blijven van data? Klik hier of abonneer je op de nieuwsbrief.

Kun je echt niet op vrijdagmorgen? Meld je toch aan en noteer het bij de opmerkingen. We zoeken een passende oplossing.

Wil je liever één van de sessies bijwonen? Dat kan. Neem dan contact op. 

Naam | adres | postcode | plaats | t.a.v.

Bijvoorbeeld: Raadslid | Fractievoorzitter | Kandidaat raadslid | Wethouder | Assistent

De leveringsvoorwaarden kan je hier inzien.

Voeg info@depolitiekeschool.nl toe aan je adresboek om te voorkomen dat e-mail in de spambox belandt.

Nog vragen? Bekijk de veelgestelde vragen over deze training!

Of bel direct met De Politieke School 06 2141 4200

FAQ Vanuit Regie Naar Resultaat

Vrijwaring

Deze informatie zal tot een maand voorafgaand aan de training nog worden aangevuld. Indien je op de hoogte wilt blijven van de aanvullingen, of je wilt een omissie doorgeven, laat dan weten via een e-mail aan info@depolitiekeschool.nl.