Ik herinner me de dag dat de Commissaris van de Koning een werkbezoek bracht aan onze gemeente. Ik was wethouder en loco-burgemeester en wilde representatief voor de dag komen. Dus goed voorbereid in mijn dossiers en -voor een keer- lipstick op. Bleek later dat mijn collega dacht dat ik aan het solliciteren was voor een burgemeestersfunctie. Vanwege de lipstick dus.

Maar ik beken ook dat ik wel eens hakken heb gedragen om net even wat langer te zijn dan mijn onderhandelingspartner, om mezelf daarmee met wat meer bluf te kunnen presenteren.

Kleding doet dus iets. Met jezelf, én bij de ander.

Dus ook bij de kiezer
.

"Help, wat doe ik aan?" is een vraag die je niet een-twee-drie verwacht in de politieke arena. En die -eerlijk gezegd- ook een beetje taboe is. We hebben het er niet over. Vrouwen dealen ermee en mannen denken dat het hen niet aangaat. Wat ik overigens niet geloof, maar dat terzijde.

Profileren doe je óók met je uiterlijk en je kledingkeuze. De Jonge (m) koos voor schoenen, Fortuyn (m) voor een pochet, Prins Bernard (m) voor een anjer, Merkel (v) voor hetzelfde jasje en Alexandra van Huffelen (v) voor een opvallend kapsel. Ik noem er maar een paar.

Zelf vond ik het altijd lastig om de 'juiste' kleding te vinden in mijn rollen als politica. Ik heb veel tijd verspild met gedachtes en zoektochten over kleding die past bij mij, past bij mijn boodschap, gezaghebbend genoeg is. Kleding die niet te opvallend is, niet afleidt en geen redenen tot roddel of achterklap geeft. Of dat allemaal tegelijk. Hopeloos soms.

In mijn werk als wethouder durfde ik wel te kiezen voor hoedjes, sjaals en opvallende jassen of tassen. Want tja, op bouwplaatsen tussen al die mannen …. Het leverde me veel foto’s op 😊


Als lijsttrekker besloot ik tot één “campagne-outfit” met een lichtgekleurd colbert en een opvallende sjaal. Het beste besluit ooit.

Sommigen politici pakken het subtieler aan: een button, een corsage, een sieraad of sokken. Dat vind ik heel erg tof en creatief.

Als team kun je ook los. Allemaal hetzelfde jasje? Of juist ieder zijn eigen stijl, maar een accessoire in dezelfde kleur? Heb het erover, en kies!

Je uiterlijk zet je boodschap kracht bij.

Dat is wat je echt wilt bereiken in deze verkiezingscampagne: dat je boodschap overkomt. Wees dus niet te bescheiden, wees onderscheidend.

De boodschapper is minstens zo belangrijk als de boodschap. Daarom mag je zichtbaar zijn. Ik noem dat profiel maken. En jij kunt het leren.


Wat doe jij om zichtbaar te zijn?

Iedere dag dat ik campagne voer de vlag uit, altijd mijn sweater aan en mijn groene sjaal om. En als ik met de auto ga de magneet borden erop. 

Jack Peerdemann
is kandidaat raadslid in de gemeente Stede Broec
In de debatten doe ik aan waarmee ik op de foto sta. Continue herkenbaarheid. Op de flyer, in de tuinen, aan de lantaarnpaal, straks 4,5 meter breed op het huis van William Rutten en in de weilanden. Dus dank voor je simpele maar o zo handige tip.

Alette Zandbergen
is kandidaat raadslid in gemeente De Wijde Meren.
Mijn campagne foto. Colbert is komt volgens mij aardig dicht bij het CDA groen.

Jeanette Kuipers-van Nugteren
is kandidaat raadslid in Hoeksche Waard.

Kort en krachtig strategieën ontvangen voor de laatste dagen? Klik hier.

Verdiepingsslag om permanent zichtbaar te zijn in je raadswerk? Klik hier
Wil je reageren? Dat kan hieronder

Reacties zonder naam, e-mailadres en telefoonnummer worden niet gelezen. 
Wil je meer lezen over mijn ervaringen en op de hoogte blijven van de trainingen van De Politieke School? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Ongeveerd 1 x per maand ontvang je een bericht. Niet al te vaak dus, en je kunt je natuurlijk altijd weer afmelden!

Aanmelden Nieuwsbrief

Naar het programma