politieke-spelletjes

“Ik vind het raadswerk echt interessant, maar ik heb een bloedhekel aan die politieke spelletjes. 

Waarom luisteren we niet naar elkaar? 

Waarom die ijdeltuiterij, al dat gedoe. 

Ik mis de dialoog. 

En wat bereiken we nu, eigenlijk?”


Zomaar een greep uit een gesprek met een raadslid

Toen ik erover nadacht, bedacht ik me dat alle gesprekken er over gaan. Over politieke spelletjes. Neem Rosalie, die denkt dat haar fractievoorzitter ondermijnd wordt door een fractielid. Neem Gerard, die wel moet presteren als fractievoorzitter, maar geen steun krijgt om scholing te organiseren. En Rianne, wiens collega’s in het college zich als een blok tegenover haar opstellen. Ook Ab had het erover, hij was zonder overleg ineens het woordvoerderschap kwijt. En Paula, die met vage argumenten met voorstel en al het bos wordt ingestuurd. En Marianne, Wilfred, Marco, Annette*

Herken je dit? Je ging de politiek in met zin, met idealen, misschien met een plan. Je wilde het anders doen: eerlijk, integer, oplossend. En nu raak je verzeild in procedures, papieren en politieke spelletjes. De procedures en de papieren kun je wel handelen na zo’n 2 jaar. Maar die spelletjes … Je snakt naar een goed inhoudelijk debat, een normale dialoog. We zijn toch volwassen mensen?

Aanleiding om een workshop te organiseren

Een deelnemer schreef: “Het gaat niet zozeer om ons ideaal, maar om te zorgen dat een dialoog niet verzandt in een politiek spel.” Ik vind het een herkenbaar statement: het verlangen naar een eerlijk en open debat, waarin geluisterd wordt naar elkaar en de argumenten openlijk worden gewogen. Raadslid word je niet om een spelletje te spelen. Raadslid word je om iets te verbeteren in de samenleving! Daar is lef voor nodig, maar ook het kunnen spelen van een volwassen politiek spel. Ik wil je graag leren om open, eerlijk en transparant politiek te bedrijven. Voor een kennismaking met de strategieën heb ik een korte en krachtige online workshop ontwikkeld.

De workshop Politiek zonder spelletjes bleek een schot in de roos. Met acht deelnemers hebben we ervaringen gedeeld en maar liefst 21 tips verzameld. Ik voegde er nog 12 lessen aan toe. Dit schreven deelnemers na afloop op de chat:


Waardevolle bijeenkomst;  hele leerzame bijeenkomst;  heel inspirerend;
het was goed en leerzaam;  goed om ervaringen te delen, zie graag het verslag tegemoet


Deel je frustratie over het politieke werk

Frustratie over politieke spelletjes is funest voor de voldoening in je politieke werk, dat blijkt keer op keer. Oprechte mensen met mooie idealen en goede ideeën raken gedemotiveerd of haken zelfs af. Het gaat mij aan het hart. Ik vind het zonde als politici afhaken om stomme politieke spelletjes. Ik weet ook dat je er niet aan ontkomt. Waar macht een rol speelt, daar liggen belangen op de loer. Met alle verleidingen om macht te misbruiken of er op een oneigenlijke manier naar te streven. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat je er niet aan mee hoeft te doen. Dat je de politicus kunt zijn die je wilde zijn. Dat dat te leren valt.

Ik nodig jou ook uit om de eerste stap te zetten

Acht raadsleden besloten al werk te maken van politiek zonder spelletjes. Zij hebben een eerste houvast meegekregen. Jij kunt dat ook. Je bent van harte welkom bij de volgende workshop Politiek zonder spelletjes. Je gaat ontdekken dat politieke spelletjes niet onvermijdbaar zijn, maar dat ze je minder hoeven te raken. Je gaat inzien dat je wel resultaten kunt boeken. Mijn kennis uit mijn ervaring als raadslid, fractievoorzitter en wethouder neem ik mee. Net als mijn trainersexpertise.

Dit is de workshop 

  • Online (via Zoom)
  • Twee uur
  • Max. 10 mensen
  • € 15,-

Je krijgt tips, ideeën en advies. Van mij en van de andere deelnemers, want ik geloof in leren van elkaar. Naderhand krijg je alle tips in je mailbox.

Je kunt je aanmelden. Stuur een e-mail naar info@depolitiekeschool.nl met je naam, je volledig postadres en je telefoonnummer. Ik voeg je toe aan de wachtlijst en houd je op de hoogte van de data. 

Zie ik je gauw? De agenda vind je hier


* de namen zijn gefingeerd; de situaties zijn echt


Ander nieuws van De Politieke School


Coronaproof aanbod nu, kort & snel:

Mijn telefoonlijn staat altijd open voor raadsleden, fractievoorzitters en wethouders die een korte vraag hebben of een steuntje in de rug nodig.

06 2141 4200


Mini-training voor raadsleden, fractievoorzitter en fractieteams.

Snel een vaardigheid onder de knie krijgen. Bijvoorbeeld een motie of amendement schrijven, een betoog houden, een doel formuleren, een vergadering voorbereiden. In twee telefonische sessie en een oefening ertussen.

Meer informatie over de Mini-training

Aanmelden Mini-training


De Politieke Hulplijn

Altijd met een gerust hart de politieke arena in. Voor raadsleden, fractievoorzitters en wethouders.

Binnen 24 uur een persoonlijk gesprek met een ervaren politicus over politiek dilemma of een kwestie uit het politieke leven. Bijvoorbeeld feedback op een betoog, advies bij een politieke crisis, voorbereiding op een spannend gesprek of een moeilijke vergadering, de voors en tegens afwegen van een lastige keuze. Met een strippenkaart heb je recht op 5 gesprekken – ook handig voor een fractie

Meer informatie De Politieke Hulplijn


Aanbod in ontwikkeling

De fractievoorzittersleergang

Fractievoorzitters zijn een spin in het web van de lokale politiek. Allereerst zijn zij raadslid. Extra taken hebben zij in de organisatie van het gemeenteraadswerk, als leider van de fractie en eerste aanspreekpunt bij problemen. De leergang die ik al 10 jaar heb gegeven ga ik actualiseren voor het nieuwe politieke seizoen.  Daar heb ik je hulp bij nodig! Wil je een korte vragenlijst invullen?

Vragenlijst  

Artikel over de rollen en taken van de fractievoorzitter


De Politieke Kaderschool

Goed voorbereid van begroting naar kadernota.

Deze 2-daagse training was een groot succes afgelopen maart. Tien fractievoorzitters, al dan niet met rechterhand, hebben deze dagen hun doelen helder gekregen, weten de weg op het speelveld te bewandelen en hebben de kern van hun Algemene Beschouwingen gereed. In 2021 willen we deze training herhalen. In de tussentijd publiceer ik artikelen over alles wat je kan helpen de politieke route naar de kadernota te bewandelen.

Artikel over kaderstellen 

Artikel over de Planning&Control cyclus


Tip van de sluier

Wil je raadslid, wethouder of burgemeester worden in 2022? Of ken je iemand die de ambitie heeft. Met een kleine groep professionals uit onderwijs en politiek zetten we de eerste stappen naar een nieuwe leergang. Blijf ons nieuws volgen. Je vindt ons ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.Trudy Veninga is trainer communicatieve vaardigheden, gespecialiseerd in de politieke praktijk van raadsleden en bestuurders. Ze is ruim 20 jaar zelf politiek actief geweest in het lokale politieke bestuur.. Ze coacht, begeleidt en adviseert individuele politici en fracties, en helpt gemeenteraden het debat aantrekkelijk en navolgbaar te maken. Komt op voor het ambt van politici en voor vrouwen in bestuursfuncties. Ze houdt ook niet van politieke spelletjes en richtte daarom in 2018 De Politieke School op.

Contact: 06 – 2141 4200  | info@depolitiekeschool

Reageren? Graag: De Politieke School / reactie