nieuwsbrief voor fractievoorzitters

Fractievoorzitter en wethouder zijn belangrijke spelers op het politieke speelveld. Soms vechten zij om de macht binnen de gemeenteraad. Soms binnen de eigen partij. Het dualisme heeft de rolverdeling gezuiverd, maar niet persé vergemakkelijkt. Een fractievoorzitter die de wethouder weigert toe te laten in de fractiekamer speelt een politiek spelletje. De fractievoorzitter die de college-agenda samen met de wethouder bespreekt doet dat ook. Duaal samenspel gaat niet over het wel of niet met elkaar spreken, noch over machtsvertoon; het gaat over het besef van de rolverdeling en daarnaar handelen. Ik publiceerde een artikel over het samenspel tussen fractievoorzitter en wethouder. Wellicht heb je er iets aan nu de gemeenteraden voor spannende besluiten staan. Transparant handelen en begrip voor elkaars rol helpt je om crisissen te overleven. Of het nu corona-crisis is of een college-crisis.  Je vindt het artikele onder deze link:

TWEE POTLODEN IN EEN DOOSJE

Op weg naar de kadernota

De komende maand zal in veel gemeenten de kadernota worden vastgesteld, al dan niet met Algemene Beschouwingen. Ik denk dat het best lastig zal zijn om je punt goed te maken of het debat te voeren. Er is nu eenmaal minder contact mogelijk, zelfs al zit je wel in de raadszaal. Eén van de tips uit de workshop Politiek zonder spelletjes was: houd je voeten aan de grond. Dan zit je stevig. Misschien is deze tip voor thuis wel belangrijker als voor in de raadzaal. De volgende workshop Politiek zonder spelletjes organiseer ik op 15 juni. Onderaan dit bericht staat hoe je kunt aanmelden.

Terug naar het nieuwe normaal

Nu we met elkaar de weg naar het nieuwe normaal weer terugvinden, komt De Politieke School ook meer tot leven. De eerste live trainingen starten volgende week. Daar ben ik blij mee, maar ik vind het ook wel spannend. De maatregelen vragen alertheid die best iets van de concentratie vergen. Met een duidelijk afsprakenpamflet en een beetje humor moet het allemaal gaan lukken. Overweeg je zelf een training voor de fractie, bel me gerust op 06 2141 4200. On- of offline bij elkaar komen, of iets er tussen in: we komen tot een modus die jou past.

Nieuwe training

Vlak voor de begroting organiseren Brigitte Leferink en ik een debattraining voor de Algemene Beschouwingen. Speciaal voor fractievoorzitters en hun rechterhand. De debattraining is een logisch vervolg op de Politieke Kaderschool. Het begrotingsdebat is het sluitstuk van je voorbereidende werk om je doelen opgenomen te krijgen in de begroting van de gemeente, en om aan het publiek kenbaar te maken waar je je hard voor maken. Daar wil je goed beslagen ten ijs komen. In de training gaat het over:

- hoe je in het publieke debat je doel helder voor het voetlicht kunt brengen,

- hoe je je opponenten kunt bevragen en interrumperen,

- hoe je over de resultaten kunt communiceren met de samenleving.

Onderaan dit bericht vind je meer informatie en een aanmeldingsformulier.

Herziening training voor fractievoorzitters

Wij werken aan een actualisatie van de leergang voor fractievoorzitters. We doen dat graag vanuit de praktijk. Zou je ons willen helpen? Vul dan een korte vragenlijst in. Naar de vragenlijst. Je mag per ommegaande mail ook je belangstelling kenbaar maken.


Ik wens je sterkte, succes en wijsheid toe bij het vaststellen van de kaders voor het begrotingsjaar 2021. Houd je doel voor ogen!

Trudy Veninga


  • Wil je gratis meer toelichting ontvangen om de succesfactoren in de praktijk te brengen? Stuur een e-mail naar info@depolitiekeschool.nl en je krijgt de uitgebreide handleiding exclusief in je mailbox.
  • Wij werken aan een actualisatie van de leergang voor fractievoorzitters. We doen dat graag vanuit de praktijk. Zou je ons willen helpen? Vul dan een korte vragenlijst in. Naar de vragenlijst.
  • De tweedaagse training De Politieke Kaderschool richt zich specifiek op fractievoorzitters en hun rechterhand in de voorbereiding naar de kadernota. De eerste editie was succesvol.
  • Op 25 september 2020 organiseren wij een exclusieve debattraining Algemene Beschouwingen voor fractievoorzitters en hun rechterhand. Je kunt je nog opgeven. Voor informatie en aanmelding klik je op de volgende link:

informatie debattraining

  • De workshop Politiek zonder spelletjes organiseer ik weer op 15 juni 2020, online, van 19.30-21.30 uur. Het kost slechts € 15,-  Je kunt je aanmelden via een reply e-mail met je naam, je volledige postadres en je telefoonnummer.

Informatie workshop politiek zonder spelletjes

  • Verder lezen, meer informatie, iets te delen? Ik houd van interactie. Laat het hier weten.