Op 15-01-2018 stond het in de papieren van de Kamer van Koophandel: de onderneming van Gertrude Veninga wordt gestart. Spannend vond ik het.

We zijn 4 jaar verder.

Ik ben nog steeds van mening dat raadsleden er toe doen. Dat alle meningen tellen. En dat goed debat leidt tot goede besluiten die de samenleving verder helpen. Ik denk nog steeds dat het kàn in de gemeentepolitiek: eerlijk, open, gefundeerd, respectvol, met elkaar én met voldoening de richting van je gemeente bepalen.

Ik wil nog steeds bereiken dat raadsleden lol hebben en houden in hun vak. En dat ze er in groeien! Meer dan 100 raadsleden heb ik persoonlijk kunnen begeleiden in het politieke spel. Daarnaast nog evenzovele fractieteams en politici via trainingen voor andere organisaties. En weet je: ik heb er nog geen genoeg van. Er valt nog zoveel te delen, er is nog zoveel te leren, nog zoveel te verbeteren en aan te moedigen. Ik ben een rupsje-nooit-genoeg.

Direct naar het programma en aanmelden

Ik leerde het zelf

Mijn persoonlijke periodes in de gemeenteraad zijn boeiend en leerzaam geweest. Eerst was ik raadslid, toen fractievoorzitter, daarna wethouder. Ik trapte in alle valkuilen en had het soms best moeilijk.

Maar ik heb ook veel plezier gehad, vooral in het mee-organiseren van het politieke systeem en aan het werken aan randvoorwaarden voor eerlijk en transparant politiek spel.

Als lid van het presidium, de agendacommissie, selectiecommissies voor griffier, rekenkamercommissie en burgemeester en als voorzitter van de werkgroep ‘kaderstelling’ kon ik me hierin verdiepen en zelf ook groeien. In mijn tijd als wethouder heeft de gemeenteraad een goed werkende regiocommissie opgetuigd, waarin ik als Dagelijks Bestuurder van de regio een klankbord vond.

Ik deel het graag

Ronduit gelukkig word ik van raadsleden die mij bellen omdat ze het even niet weten. Ik kan ze meestal goed helpen. Ik kan dat omdat ik het zelf aan den lijve heb ondervonden: de twijfel bij een gemaakte keuze, de woede als iemand nee zegt, de schrik bij een crisismoment, het ongemak als je je antwoord niet klaar hebt en ook, ja ook, het verdriet als er onderlinge spanning is of zelfs ruzie.

Al deze ervaringen deel ik al jaren openlijk met raadsleden, fracties, wethouders en bestuurders van politieke partijen. Ook daarin ben ik rupsje-nooit-genoeg. Ik doe dat in trainingsprogramma’s, begeleidingstrajecten of als coach van fracties of individuele politici. Daarnaast zet ik mijn professie als communicatietrainer in. Dat alles doe ik nog steeds met lol en met liefde. Al 4 jaar KvK-officieel. Wauw!

Dank!

Ik ben dankbaar. Dank aan iedereen die bijdroeg aan het succesvol maken van De Politieke School. Dank aan al mijn vakgenoten met wie ik mocht werken. En tenslotte dank aan alle deelnemers voor de inspiratie en het vertrouwen. Ik help je graag er een mooi politiek jaar van te maken!

Wil je reageren?

Wil je reageren? Dat kan hieronder

Reacties zonder naam, e-mailadres en telefoonnummer worden niet gelezen.

Wil je meer lezen over mijn ervaringen en op de hoogte blijven van de trainingen van De Politieke School? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Ongeveerd 1 x per maand ontvang je een bericht. Niet al te vaak dus, en je kunt je natuurlijk altijd weer afmelden!

Aanmelden Nieuwsbrief

Naar het programma