lokale politiek verdient lokale journalistiek met goede krantenartikelen en mooie nieuwsitems

In Trouw is een serie gaande over de ex-landelijke politici die nu lokaal actief zijn. Vanmorgen las ik het interview met Nicolien Vroonhoven van het CDA. Zij is Kamerlid geweest van 2002 tot 2010, werd daarna raadslid en is nu wethouder in haar woonplaats Hilversum. Een lezenswaardig stuk, waar ik  vrolijk van werd.

Uit alle interviews komt hetzelfde beeld naar voren: de ex-landelijke politici vinden het leuk in de lokale politiek! Ze roemen de nabijheid van de inwoners, hebben het gevoel nu meer midden in de samenleving te staan en zijn oprecht verrast over de energie van de bevolking om iets voor elkaar te krijgen – of soms ergens tegen te zijn.

Mij verbaast deze verrassende reactie in het geheel niet, als raadslid en wethouder heb ik dit precies zo mogen ervaren: lokale politiek brengt je dichtbij burgers, en dwingt je bovendien met je voeten in de modder te staan.  Overal kom je de mensen immers weer tegen. Ze spreken je persoonlijk aan als raadslid en zitten snel en direct bij je aan tafel als wethouder.

Wat mij wel verbaast is de eveneens uit de artikelen sprekende verrassing bij de journalisten en de redactie van de krant. Alsof ook zij pas nu, door deze persoonlijke interviews over de verschillen tussen het Haagse en het lokale, zich ervan bewust worden dat deze ‘kleine’ politiek ertoe doet, en ergens over gaat. Dat de samenleving zich niet bevindt aan het Haagse Binnenhof of bij de vertegenwoordigers van de belangenorganisatie, maar in de dorpen en steden. Dáár waar mensen het met elkaar moet rooien en de bestuurders hen ten dienste staan. De artikelen zijn wat mij betreft een schot in de roos en een steun in de rug voor alle anonieme lokale bestuurders.

Het wordt echter ook tijd dat niet alleen Trouw, maar ook regionale kranten weer gaan investeren in (betaalde) journalisten die het lokale nieuws onderzoeken, volgen en verslaan. Hier heeft de laatste jaren een kaalslag plaatsgevonden, waardoor de lokale politiek onvoldoende (diep) over het voetlicht komt. Meer lokale journalistiek zal de betrokkenheid van burgers aanmoedigen en (goede) bestuurders aantrekken om aan de slag te gaan als raadslid of wethouder. Ik hoop van harte dat deze artikelen daar óók aan bijdragen.