Komt het goed? Het komt goed!

Het is super spannend. Daar in de Verenigde – of Verscheurde ? – Staten. Je zult maar voorzitter van het stembureau zijn in Georgia of in Pennsylvania. Hoeders van de democratie. Je moet er bijna een held voor zijn. Hordes journalisten, die buiten op je zitten te wachten. Rode petten die schreeuwen dat er gestopt moet worden met tellen. Blauwe die zeggen dat het tellen door moet gaan tot de laatste vote.

 

Die laatste hebben natuurlijk gelijk. Het is precies de kern van het democratisch gedachtengoed dat ze verdedigen: elke stem telt. Het is ook  precies datgeen waar elke politicus zijn bed voor uitkomt: de meerderheid halen. Zorgen voor stemmers, dat ze op je stemmen, dat ze jouw hokje rood maken op de dag van de verkiezingen. Je vecht ervoor, je hoopt erop, je weet dat het er toe doet – al die tijd dat je politiek actief bent. You can lose, you can win, it’s all in the game.

We weten nu al dat Trump een slecht verliezer is. Hij speelt een spelletje.

1. door al voor de verkiezing te roepen dat er gefraudeerd zal worden als hij niet wint

2. door ontijdig de overwinning te claimen

3. door stop the counting te twitteren.


Hoe anders ging dat in de gemeente waar ik ooit wethouder werd. Een nek-aan-nek race tussen het CDA en de lokale partij SBN. De einduitslag? CDA blijft de grootste partij met welgeteld 4 stemmen verschil. Vier hele stemmen. Alle reden voor SBN om een hertelling te vragen. Maar ze deden het niet. Ze besloten blij te zijn met hun overwinning en ze maakte zich op voor collegedeelname.

Vier jaar later eenzelfde beeld. Nek-aan-nek tussen D66 en VVD. D66 werd 3e partij, VVD 4e. Het verschil? 2 stemmen. Twee hele stemmen. Het leidde tot collegedeelname van D66, geen voortzetting met de VVD. Er is niet herteld, ook niet nadat de coalitie gesmeed was en de VVD ‘buiten spel’ stond. Niemand sprak over hertelling. Laat staan over fraude.

Natuurlijk gaat politiek over winnen en verliezen. De einduitslag van de verkiezingen hebben echte gevolgen. Je wordt het wel of je wordt het niet. Elke stem telt. Elke stem telt door.

 

Een verschil van een enkele stem werkt door in de gezagsverhouding. Winnen betekent in de lokale politiek initiëren. Winnen betekent machtsdeelname. Winnen betekent invloed uitoefenen.

En als je verliest? Dan lik je je wonden. Feliciteer je de winnaar. Houd je de kop omhoog en trek je een ander plan. Met die houding win je soms meer dan de winnaar.

SBN werkt nog steeds uitstekend samen met het CDA, al zijn de machtsverhoudingen omgedraaid. De lokale partij is nu de grootste. De VVD trad weer toe tot het college toen de kans zich voordeed; door hun constructieve manier van oppositievoeren werden ze op een onverwacht moment weer een aantrekkelijke samenwerkingspartner. In 2022 zal er vast weer een wisseling zijn. It’s all-in the game.

Persoonlijk verloor ik ook geregeld: een voorzittersverkiezing, gemeenteraadsverkiezingen, het wethouderschap dat naar een andere partij ging. Als ik terugkijk leidde die verliezen uiteindelijk allemaal tot winst. Soms direct: een eervolle andere klus, of een onverwachte herkansing. Soms indirect: het wethouderschap in een andere gemeente in mijn geval. Soms kijk je terug en denk je: het had zo moeten zijn.

De les die ik leerde is dat het altijd ergens terecht komt. Dus, als je verliest: lik je wonden, houd je kop omhoog, en vervolg je weg. Je kansen zullen keren.

Ik hoop dat Trump het ook leert, zelfs als hij -onverhoopt- de verkiezingen wint.

Hoe dan ook hoop ik dat de voorzitters van de stembureaus -vandaag de standvastige hoeders en helden van de democratie- ongeschonden thuis komen. 
Wil je weten hoe je je winkansen kunt vergroten om politiek resultaat te boeken? Dan nodig ik je uit je aan te melden voor de workshop Politiek zonder Spelletjes.

LINK NAAR DE WORKSHOP

Stuur een reply mail met je naam, volledig adres en telefoonnummer en ik schrijf je in. De volgende (online) workshop is op donderdag 26 november om 19.30 uur. Het kost slechts 15,--