fractievoorzitter

Fractievoorzitter is spin in het web en regisseur van de partijlijn. Het fractievoorzitterschap goed invullen is geen sinecure. Een fractievoorzitter is procesbegeleider, groepsbegeleider, coach, steun en toeverlaat tegelijk, maar moet ook gezag hebben en is gezichtsbepalend voor de lokale partij. Hoe vul je een dergelijke uitdagende, maar gecompliceerde, taak in?

Als geroutineerd fractievoorzitter heb jij natuurlijk een antwoord op de bovenstaande vraag 😉. Knipoog. Als er iets is dat ik van fractievoorzitters heb geleerd, dan is het dat het fractievoorzitterschap iedere dag opnieuw een uitdaging is. Zeker nu in de coronatijd. Ik vermoed dat het presidium in deze tijd overuren maakt, omdat er nogal wat besloten moet worden rondom het digitale vergaderen, het aanpassen van reglementen en het uit- of afstellen van besluitvorming. Petje af.

Dit bericht is bedoeld als hart onder de riem. Ik bied je kosteloze steun voor nu. Ik heb een fijn en simpel aanbod voor structurele hulp voor jou en de fractie. In ruil voor ingevulde vragenlijst om mijn training te actualiseren heb ik een digitale handleiding klaarliggen die je helpt het duale spel te spelen. Hieronder lees je meer.

In de trainingen die ik geef aan fractievoorzitters leer ik deelnemers onder andere doelen te stellen. Vaak geef ik de ‘opdracht’ de doelen met de fractie te delen en te bespreken. Het was mijn idee de fractievoorzitters in mijn adresbestand in deze tijd te vragen hoe jij het in praktijk brengt: het bereiken van doelen. Hoe je je werk indeelt. Wat je leuk vindt en wat je lastig vindt. In het najaar wil ik de fractievoorzittersleergang actualiseren en optimaliseren voor het volgende politieke seizoen. Dat doe ik graag vanuit de praktijk. Maar ja, nu is er het coronavirus met alle gevolgen van dien. Ik kan me goed voorstellen dat je hoofd nu niet staat naar het beantwoorden van deze vragen.

Ik benader je toch. Ik heb daar drie motieven voor:

1. Steun

In deze tijd kan ik me voorstellen dat je behoefte hebt aan een klankbord. Dat je even wilt spuien, sparren of ‘roddelen’ (weet dat ik dat in de goede zin des woord bedoel: in vertrouwen en oplossingsgericht spreken over hoe je met iemand om kunt gaan). Ik wil je laten weten dat mijn telefoon aan staat voor een praatje. Ik vind het fijn iemand te kunnen helpen.

App 06 - 2141 4200 voor een afspraak of stuur me je gegevens

2. Feed back

Als je tijd en zin hebt, dan ontvang ik graag antwoorden op de bovenstaande vragen. Graag hoor ik jouw ervaring. Misschien heb je tips voor anderen. Misschien heb je ideeën welke elementen er in de leergang thuishoren. In het najaar wil ik de leergang actualiseren en optimaliseren voor het volgende politieke seizoen. Als dank voor de moeite ontvang je de digitale handleiding hoe je het samenspel tussen fractievoorzitter en wethouder  succesvol en duaal kunt spelen.

Naar de vragenlijst

3. Hulp op afstand voor jou en je fractie

De Politieke Hulplijn helpt je op de momenten dat jij het kunt gebruiken. Een strippenkaart geeft recht op 5 gesprekken. Koop je een strippenkaart ten tijde dat de coronamaatregelen gelden, dan krijg je geen 5, maar 6 gesprekken. De kaart is niet persoonsgebonden, dus ook als fractie aan te schaffen. 

Naar De Politieke Hulplijn

4. Liever lezen? Dit zijn de aanraders die je de crisis doorhelpen.

Je iBabs zal vol staan met online trainingen, e-books, adviezen en aanbevelingen hoe je digitaal slim kunt vergaderen. Er verschijnen beschouwingen op de toekomst van het gemeenteraadswerk. Het ‘gewone’ raadswerk start ook weer op, nu de noodwet die digitaal besluiten mogelijk maakt, aangenomen is. In het najaar begint ook nog eens je eigen afweging over je kandidaatstelling voor de volgende periode. Hoe onderscheid je wat op dit moment belangrijk is? Welk handvat kun je grijpen om tot je eigen koers te komen? Hieronder tref je hieronder enkele links, die je nu concreet helpen om vandaag je werk te doen, en morgen niet uit het oog te verliezen.

Artikelen van Trudy Veninga over koers houden voor fractievoorzitters

Kaderstellen in coronatijd Houvast is contact

Artikel van Michiel van der Eng (@Engmail)

In tijden van corona blijft het voor raden en Staten zaak om op de boeken te passen. Vraag om verantwoording!

Het Periklesinstituut heeft onlangs handboek over digitaal vergaderen gepubliceerd: 

Handboek virtueel vergaderen

Het gemeenteraadswerk is nooit gemakkelijk, dat geldt zeker nu. Maar het bestuurswerk wordt in deze tijd meer gezien en beter gewaardeerd. Koester dat en maakt er gepast gebruik van. Daarmee wens ik je wijsheid en succes.