Op een mooie woensdagochtend ontmoetten de deelnemers elkaar voor hun eerste intervisietafel. Best een beetje onwennig stapte ze de gezellige ruimte van de kapberg in. Maar, zoals het politici betaamt, werd er al snel geanimeerd met elkaar van gedachten gewisseld.

Drie keer raden waarover

Het raadslidmaatschap brengt prachtige ervaringen met zich mee. Je komt terecht in een wereld, waar je je voortdurend kunt verwonderen. Over procedures, over mensen, over onderling onbegrip, over de geschreven en ongeschreven regels, over ongekende achterliggende belangen.

En voor je het weet maak  je zelf deel uit van dat systeem

Dat is de grootste angst van ieder beginnend politicus. Hoe blijf ik mijzelf? Hoe zorg ik dat ik niet zo’n politicus wordt die laffe compromissen sluit, die verslaafd raakt aan het pluche, die zich laat leiden door de regels.

De raadsleden in de kapberg wisselden hun verwonderingen al snel uit. Met een kop koffie in een  gezellige ruimte voelt het al snel vertrouwd met elkaar. Even geen politiek. Even op adem komen.

In die sfeer starten we intervisie

Wil je weten hoe het verder gaat?

Lees het in deze Wekelijkse weblog #8

Maar dan het effect

Het effect? Is het nu werkelijk zo dat er bruikbare adviezen uit zo’n intervisie komen? Helpt het nu echt om anders naar een vraagstuk te kijken?

Het is frappant hoe intervisie je eigen blik verruimt

'Wethouder houdt zich niet aan het coalitie-akkoord'. Op zo'n uitdagende kop moeten de journalisten toch af komen? Wat denk je? Belt de journalist niet mij, maar de wethouder om uitleg. Weg publiciteit!"
Dit raadslid kan er niet meer om lachen. Al zijn pogingen om prominent in de krant te komen stranden, terwijl het de andere partijen wel lukt. Het fractiedoel om vaker in de publiciteit te komen faalt. Hij faalt. Uit zijn ooghoeken ziet hij journalisten besmuikt lachen, en gisteren zag hij nog dat één van hen een onderonsje had met een ander raadslid.
"Die mafkees roept maar wat", snoeft hij, "niets bereidt hij voor, vreselijke taal gebruikt hij. Hij vertelt de waarheid niet en is totaal niet bezig met het goed besturen van de gemeente. Maar wel iedere keer de chocoladeletters op de voorpagina! Hoe is het mogelijk?" En dat allemaal terwijl hij op de kieslijst stond vanwege zijn opvallende persoonlijkheid en zijn bachelor communicatie. Nota bene! Wat een faal.
Hij doet echt zijn best. Zijn betogen in de gemeenteraad zijn perfect voorbereid, inclusief de terminologie die de partij graag hanteert. Hij schrijft de taal die journalisten ook gebruiken. Als hij zijn betoog overhandigt, of opstuurt, is de reactie altijd dankbaar. Maar plaatsen, of een tweet eraan spenderen? Ho maar. Hij is er klaar mee.

Deze casus was oefenmateriaal in een training voor raadsleden. Met zijn zessen vormden ze een groep. De methode was uitgelegd, en lag ter ondersteuning bij de door hen aangewezen voorzitter op tafel. Na een uur verkennen, reflecteren en overleg over mogelijke adviezen waren dit de tips voor Ben. Eigenlijk waren het tips voor hen allemaal.

Tips voor Ben

Direct naar meer informatie

Wil je intervisie uitproberen? Schrijf je dan in als belangstellende. Dat kan met dit inschrijfformulier.

Of lees nog iets meer op de webpagina van de intervisietafel

 

 

 

Trudy Veninga is trainer communicatieve vaardigheden, gespecialiseerd in de politieke praktijk van raadsleden en bestuurders. Doet ook aan coaching, begeleiding en advisering aan individuele politici en fracties. Komt op voor het ambt van politici en voor vrouwen in bestuursfuncties.

www.depolitiekeschool.nl