Het zomerreces komt in beeld. Nog ‘even’ die kadernota er door heen en dan zit het eerste volle politieke jaar erop. Uitpuffen of reflecteren? Allebei vermoed ik.

Het reces is lang genoeg om volop te genieten van je familieleven en vakantie. Direct na de laatste raadsvergadering start het al. Tot dat de agendacommissie ergens in augustus weer opstart heb jij tijd om op te laden, te reflecteren en vooruit te kijken.

De Politieke School helpt je door de zomer heen. Ik val maar met de deur in huis. Dit is ons programma.

Een spiksplinternieuwe training voor fractievoorzitters, die ik samen met Brigitte Leferink ontwikkeld heb.

'n Ontspannen start van het nieuwe seizoen - voor 15 juli beslissen!

Goed voorbereid van kadernota naar begroting.

Denk niet dat de begrotingsbehandeling pas begint als je de stukken krijgt. Ambtenaren schrijven er de hele zomer aan. Het college neemt in september de belangrijkste besluiten. Wil je als fractievoorzitter of financieel woordvoerder goed beslagen ten ijs komen, inclusief een doordachte politieke strategie én gerichte en aansprekende communicatie dan is het startmoment voor jouw voorbereiding in de zomer. De handvatten daarvoor krijg je tijdens de tweedaagse training van De Politieke Zomerschool op 9 en 10 augustus. Op een locatie In het midden van het land.

Meer informatie https://www.depolitiekeschool.nl/de-politieke-zomerschool-1/

Van vrijdagmorgen tot en met zaterdagmiddag aan de slag met collega's. Ruimte om te oefenen, te experimenteren en te klankborden. Natuurlijk met goed eten en drinken en ontspanning.

Politiseren

Op de agenda van De Politieke School deze zomer staat het thema politiseren. Dat gaat over de rol en de taak van de gemeenteraad. Hoe voer je deze taak goed uit als leek? Wat is je verantwoordelijkheid voor het geheel van politieke uitstraling en democratische besluitvorming? Hoe houd je politiek leuk én het debat navolgbaar? Is het nodig om de raadscultuur te veranderen en hoe heb je daar invloed op?

Het essay Gemeenteraden positioneren. Van professionaliseren naar politiseren dat de NSoB heeft uitgegeven heeft mij en mijn partner in deze, Han van Leeuwen, geïnspireerd om handvatten te ontwikkelen die gemeenteraden verder helpen hun debat- en omgangscultuur te veranderen. Met vier uitdagende stellingen gaan we aan het werk.

Om op een zonnig strand over te mijmeren - schrijf mij deze zomer!

1. politiek is voor dummies

2. politiek is voor publiek

3. alles is politiek, of kan het worden

4. een goed debat leidt tot een unaniem besluit

Heb je een mening, een ervaring of een goed voorbeeld vanuit je eigen praktijk? Ik ben er benieuwd naar! Jouw opinie gaat ons helpen de beoogde handvatten te verrijken en te komen tot een effectieve training, die op maat kan worden ingezet.

Zin om het op te schrijven? Je kunt het hier met mij delen https://www.depolitiekeschool.nl/contact

Met een prettig gesprek de zomer uit - nu je belangstelling kenbaar maken!

In het najaar kun je weer meedoen met een intervisietafel. Een prettig gestructureerd klankbordgesprek met collega raadsleden. Allemaal net zo aan het werk als jij. In dezelfde fase. Met dezelfde ervaringen. Maar wel buiten je eigen kring, zodat je vrijuit kunt spreken. Jullie brengen zelf de thema's in en helpen elkaar door samen adviezen te formuleren. Ik help met afspraken en tips. Je gaat naar huis met inzicht en handvatten om je handelen in het raadswerk lekkerder te laten lopen.

Meer informatie https://www.depolitiekeschool.nl/ga-direct-door-naar-de-intervisietafel/

De nieuwe data zijn nog niet bekend, maar je kunt je wel aanmelden!

Hier is het: in het midden van het land tussen weilanden en (hopelijk) buiten

de kapberg


Het is vandaag 21 juni. De zomer is begonnen. 
De wekelijkse weblog verschijnt weer in september 2019