Wat heb jij nodig om te blijven focussen?

Wat heb jij nu nodig?

Achteraf .... had ik bij mijn start als fractie-assistent vooral behoefte aan duiding van het werk. Toen ik raadslid werd had ik behoefte aan presentatieskills voor de debatten. Als fractievoorzitter had ik behoefte aan leren onderhandelen, zodat ik kon om gaan met andere fracties. En als wethouder wilde ik beter contact met mijn coalitiepartners en had ik behoefte aan steun.

Als je start in de politiek, of doorstart, komen specifieke behoeftes aan kennis en kunde bovendrijven. Elke rol vraagt opnieuw om bezinning op je positie in het speelveld. Weet jij wat je nu nodig hebt?

Dit verandert er straks

Na de gemeenteraadsverkiezingen verandert het politieke speelveld. Onherroepelijk. Er zijn nieuwe (machts)verhoudingen, sommige partijen zijn in onderhandeling, nieuwelingen moeten hun weg vinden, oude vertrouwden tasten opnieuw af hoe ze tegenover elkaar staan.

Ik maakte het zelf zes keer mee. Iedere keer was ik weer verrast hoeveel impact de veranderingen hadden op alle spelers. En iedere keer was ik zelf toch weer onvoldoende voorbereid om effectief te starten. Wat ging er mis?

Ik maakte de denkfout de campagne los te zien van het gemeenteraadswerk. Ik dacht dat ik vooral goede gadgets, kleding en een slogan nodig had. De campagne beschouwde ik als onderbreking van het werk, louter om onszelf te profileren. Ik nam eigenlijk pauze van het raadswerk, en dus pauze van het bereiken van mijn politieke doelen.

Je doelen veranderen niet

Wat ik echt nodig had was focus! Focus op de inhoudelijke doelen die mijn partij en ik wilden bereiken. In campagnetijd krijgt de focus een ander vorm, maar het blijft dezelfde focus. De campagnetijd kan zoveel effectiever zijn, als je het beschouwt als onderdeel van het werk, als onderdeel van het bereiken van je doelen.


Ik kan je helpen je focus vast te houden in campagnetijd.

Het is precies waar de training Vanuit Regie Naar Resultaat voor bedoeld is.

* Je leert je doelen (opnieuw) scherpen en pitchen. Zodat je boodschap helder is en je deze weet te presenteren. Op alle dagen van de campagne.

* Je leert je positie te bepalen. Daarmee bedoel ik dat je precies weet wat er moet gebeuren om jouw doel te bereiken in tijd, geld, proces en medestanders.
Je hebt antwoord op alle vragen.

* Je inventariseert stakeholders. Daardoor kun je in campagnetijd al gericht (bedrijfs)bezoeken inplannen en in gesprek gaan.
Je leert verbinding maken.

* Je analyseert de omgeving; je onderzoekt welke besturen bezig zijn met jouw thema. Dat maakt je positie in eventuele college-onderhandelingen sterk.
Je werkt aan een strategie.

* Je leert hoe je je permanent kunt profileren als thema-eigenaar, zodat je ook na de campagne herkend wordt.
Je weet inwoners te betrekken.


De training Vanuit Regie Naar Resultaat biedt ook steun.

Je bent vanaf nu tot en met een maand na je installatie verzekerd van begeleiding op de achtergrond: vanuit het programma, van mij (ook persoonlijk) en van je mede-deelnemers. Dit zei een deelnemer in het eindgesprek:

De training was helemaal geen belasting. Na een sessie was ik niet uitgeput, maar had ik zin om aan de slag te gaan. De handvatten pas je bijna automatisch toe in het gewone werk, je neemt het mee in je hoofd en je handelen. Je gaat als vanzelf handelen naar je eigen speerpunt. Daardoor kost het weinig moeite, maar levert het wel veel op.”

Je kunt je nog aanmelden. We starten op 10 december om 9 uur.

Inschrijfformulier training Vanuit Regie Naar Resultaat - De Politieke School

Nog vragen of aarzelingen? Neem contact op of bel direct 06 2141 4200


De nieuwsbrief van De Politieke School verschijnt ongeveer één maal per maand. Als abonnee krijg je 'm direct in je mailbox.

In de nieuwsbrief maak ik je deelgenoot van gebeurtenissen uit mijn politieke loopbaan waar ik veel van geleerd heb. Ik geef je tips om het beter te doen. Daarnaast ontvang je het meest acuele aanbod van training en coaching. Ik help je graag!

Meld je hieronder aan.


Je kunt dit formulier alleen gebruiken als je JavaScript aanzet in je browser.

Ja, ik wil regelmatig op de hoogte worden gehouden van de activiteiten en het nieuws van De Politieke School.

Bijvoorbeeld: Raadslid | Fractievoorzitter | Kandidaat-raadslid

Dank voor je aanmelding. De eerstvolgende nieuwsbrief ontvang je in de mailbox.

Terug naar de homepage