Ineens sta je voor een dilemma.
Je twijfelt aan een betoog dat je hebt voorbereid. Of een persbericht dat je hebt geschreven.
Een fractielid dreigt tegen te stemmen. De onderhandeling komt in een cruciale fase. Herken je de situatie? Een half uurtje praten met een vertrouwd iemand helpt. Je gedachten komen op orde, je krijgt weer overzicht, je komt tot rust. Binnen 24 uur met een gerust hart en goede moed de politieke arena in. Dat is de bedoeling van De Politieke Hulplijn.


Welkom

Welkom bij De Politieke School

Eerste hulp 

De Politieke Hulplijn is er voor praktische, tactische en strategische eerste hulp. Op het moment dat jij het nodig hebt. Na jouw hulpvraag regelen we binnen 24 uur een afspraak. Per (beeld)telefoon, of schriftelijk. 

Onze mensen hebben ruimschootse politieke ervaring in meerdere politieke functies en gemeenten. Zij hebben aan een 'half woord' genoeg om zich in te beelden in de situatie. 

We werken met een strippenkaart, zodat je het administratieve gedoe geminimaliseerd wordt. De strippenkaart schaf je aan, de rechten op een gesprek verlopen niet.

Verder naar praktische informatie en aanschaf

Waarom een politieke hulplijn

Raadsleden en fractievoorzitters moeten voortdurend keuzes maken in een bewegend politiek speelveld. Wat je vandaag hebt bedacht, kan morgen anders uitpakken. Soms kan het nodig zijn de strategie onder de loep te nemen, of de basisuitgangspunten nog eens tegen het licht te houden. Kunnen overleggen vertrouwde mensen om je heen is van vitaal belang. In de regel fungeert de fractie als plek om alles te bespreken en kunnen fractieleden altijd bij elkaar terecht. In verkiezingstijd is er overleg met bestuursleden en/of de lijsttrekker. Daarbuiten kan een vertrouwd, maar onafhankelijk en deskundig 'oor' je helpen: 

Je hebt behoefte aan een onafhankelijke blik

Op de momenten dat het je zelf niet goed lukt om objectief naar een situatie te kijken kan de hulplijn een uitkomst zijn. Neem de situatie dat een fractielid dreigt tegen de motie te stemmen, terwijl je het eens was over de koers. Je bent dan ook boos of teleurgesteld. Hoe kun je het gesprek aan? Welke alternatieven zijn er mogelijk?  Of neem de situatie dat je voor het dilemma staat of je mee moet gaan met een voorstel? Het voelt als verraad. Wat laat je de doorslag geven? Hoe kun je je verantwoorden?

Je hebt behoefte aan inzicht

Soms ligt er een besluit voor, waarvan de maatschappelijke effecten onvoorspelbaar zijn. Of je krijgt ze niet gerijmd met jouw politieke uitgangspunten. Dat levert stress op. Waar toets je het aan? Welke scenario's zijn mogelijk? Hoe kun je kiezen? Of neem het moment dat je op het punt in conflict te raken. Je bent verontwaardigd en moedeloos. Moet je confronteren of zijn er andere mogelijkheden? 

Je hebt behoefte aan overzicht

Ongetwijfeld herken je het moment dat er zoveel stukken  klaarstaan om te lezen, dat je niet weet waar je moet beginnen. Je energie verdwijnt en het maakt je lichtelijk wanhopig. Wat kun je doen om te herprioriteren? Wat kun je negeren? Of je staat op het punt een pakkend betoog te schrijven. Je bruist van de ideeën, maar het lukt niet om op papier te krijgen. Je raakt geïrriteerd en moedeloos. Hoe schrijf je overzichtelijk op? Wat is de kernboodschap? 


Weer grip op de situatie

***Praktische informatie

Geen gedoe

Een strippenkaart geeft je recht op 5 gesprekken. Na de aanschaf kun je bellen wanneer het nodig is. Geen gedoe met betalen op het moment dat je hulp nodig hebt. 

Tip: Schaf een of meer strippenkaarten aan voor de hele fractie. De kaart is niet persoonsgebonden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een eerste hulpafspraak maken we op werkdagen (ma-vr) binnen 24 uur nadat je contact hebt gelegd. Overdag of ’s avonds. De afspraak is bij voorkeur per (beeld)telefoon of mail. Maar skypen kan ook.

Wat is de investering

Een strippenkaart voor vijf contactmomenten van een half uur kost € 225,-. Je kunt meerdere strippenkaarten tegelijk aanschaffen. De Politieke School is een CRKBO geregistreerde instelling en mag daarom BTW vrij factureren.

Tip: vraag bij de griffie of de gemeentesecretaris naar de budgetmogelijkheden in jouw gemeente

Randvoorwaarden

De Algemene Leveringsvoorwaarden zijn op deze dienst van toepassing. De Politieke School behoudt zich het recht voor aanvullende specifieke voorwaarden in te stellen. Verder naar praktische informatie De Politieke Hulplijn